Italové v Jónském moři zachraňují další loď s uprchlíky, kterou opustila posádka

2. leden 2015

Italská pobřežní stráž zachraňuje další nákladní loď s uprchlíky, kterou opustila posádka. Asi stometrové plavidlo jménem Ezzadeen plulo pod vlajkou Sierry Leone. Na jeho palubě bylo 400 až 450 běženců, mezi kterými jsou i děti a těhotné ženy. Armáda se snaží na palubu dopravit námořníky, kteří by opuštěné běžence dopravili do bezpečí. O záchranu více než čtyř set uprchlíků se pokusí také islandská loď Tyr.

„Kvůli rozbouřenému moři se k lodi nemůžou dostat další plavidla, a proto tam spouštíme záchranáře z vrtulníku. Ale i v tom nás zase omezuje silný vítr," vysvětlil televizi Rai komplikace při záchranné operaci Filippo Marini z italské pobřežní stráže. Při akci proto pomáhají vojenské vrtulníky.

Loď se objevila v Jónském moři asi 60 kilometrů od italského pobřeží. Jen dva dny předtím v nedalekém přístavu Gallipoli skončilo další plavidlo bez posádky s více než 760 převážně syrskými uprchlíky.

Jen za loňský rok se do Itálie po moři pokusilo dostat přes 100 tisíc běženců. Tisíce z nich cestu každoročně nepřežijí.

Loď v Jónském moři nedaleko přístavu Gallipoli
autor: nov
Spustit audio