Jak se stěhuje čtyřtunový hroch? Safari Park Dvůr Králové letos zorganizoval 34 transportů zvířat

15. prosinec 2023 20:53

I v roce 2023 byl Safari Park Dvůr Králové jediným přepravcem žiraf v České republice i nejznámějším v Evropě. Vedoucí oddělení výměny zvířat Tomáš Kapic také rád vzpomíná například na převoz zeber na Korsiku nebo dvou mladých žiraf současně z Nizozemí do ZOO Ostrava. O podrobnosti transportů zvířat se zajímala redaktorka Dana Voňková.

Safari Park Dvůr Králové transporty zvířat organizuje už 40 let. Vozí zvířata pro vlastní i cizí zoo. Cílem přesunů mezi zoologickými zahradami je udržení a obnova genofondu - člověk supluje to, co v přírodě probíhá přirozeně. Většina důležitých živočišných druhů má proto svého koordinátora, který o přesunech rozhoduje na základě příbuznosti zvířat.

Čtěte také

Vedoucím oddělení výměny zvířat ve dvorském safari parku je zkušený specialista Tomáš Kapic. I při letošních 34 transportech organizovaných vlastními silami, z nichž 22 bylo zahraničních, spolupracoval s Jiřím Vetterem. Prioritou jejich práce je pohoda čili welfare zvířat - zajistit co nejkratší dobu přepravy a bezpečné podmínky transportu, což znamená hlavně minimalizovat riziko poranění zvířat.

Jejich úkolem je také pracovat hospodárně a jízdy vytěžovat - jezdit co nejméně bez nákladu, což občas přináší problém sladit s pohodou zvířat a s podmínkou co nejrychlejšího transportu. V jednom autě lze navíc vézt pouze druhy, které se navzájem tolerují.

Safari Park Dvůr Králové letos zorganizoval 34 transportů zvířat

Zvířata se vozí ve speciálních bednách nebo kontejnerech vyrobených v zoo na míru, případně v přívěsu na volno. Menší bedny přenáší posádka ručně, na velké využívá vysokozdvižný vozík, na nosorožce nebo hrochy jeřáb.

Čtěte také

Auta jsou vybavena chlazením a topením, přesto se posádka vyhýbá jízdě v extrémních klimatických podmínkách. Při zastávkách provádí pravidelné kontroly zvířat, noční odpočinek volí pokud možno na trase a tam, kde je klid a dostatek místa na parkování.

Nejtěžším zvířetem, které dvorský safari park letos při převozu připravoval, byl samec hrocha. Zhruba čtyřtunové zvíře putovalo letecky do Dubaje po dvouletém vyjednávání a Tomáš Kapic řadí tento transport mezi nejúspěšnější projekty Safari Parku Dvůr Králové.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související