Jak se ubránit zlodějům a násilníkům. O kurzy sebeobrany v Sokolově je velký zájem

22. duben 2024 12:25

Sokolov pravidelně pořádá kurzy sebeobrany pro ženy a seniory. Během tří měsíců se účastníci kurzu naučí, jak se ubránit krádeži nebo jak odrazit fyzický útok.

Senioři jsou často cílem různých zlodějů, podvodníků a násilníků. Policisté ročně řeší stovky takových případů. V řadě měst proto pro seniory organizují kurzy sebeobrany. Například v Sokolově je nabízí víc než deset let.

Každý kurz trvá tři měsíce a kromě seniorů je určený i ženám. Ten poslední začal v únoru a má třicet účastníků, kteří se pravidelně jednou týdně scházejí v tělocvičně a učí se novým dovednostem. „Jdu do důchodu. Musím se bránit, až půjdu z pošty s důchodem, aby mi ho nesebrali. Přihlásil jsem se letos poprvé. Člověku trochu stoupne sebevědomí,“ říká s úsměvem pan Ivan, jeden z účastníků.

Důležitá je i komunikace

„Začínáme úderovými technikami, naučili jsme je veškeré základní kopy a nyní se věnujeme vyproštění z úchopu za ruku, minule jsme dělali vyproštění z úchopu za oděv. Čeká je toho mnoho ještě, například sebeobrana při škrcení, práce na zemi a taková sebeobrana přímo pro ženy, kdyby je někdo chtěl znásilnit,“ uvedl vedoucí kurzu Jiří Matouš.

Podle něj je důležitou součástí kurzu také nahlédnutí do psychologie. „Nejde jen o fyzickou sílu. Jde o určitou míru psychologie. Ženy jsou v tom velmi zdatné, umí dobře komunikovat, jsou schopné s útočníkem navázat kontakt a slovem ho odradit od jeho úmyslu,“ dodal Matouš.

Kurz sebeobrany pro ženy a seniory pořádá Městská policie Sokolov dvakrát ročně. Asi jedna třetina účastníků se pak přihlašuje opakovaně.

Spustit audio