Jak se v 15. století lidé bavili? I to vám přiblíží výstava Jan Žižka - husité ve východních Čechách

26. červen 2023 09:16

Nově otevřená výstava nazvaná Jan Žižka - husité ve východních Čechách přibližuje v hradeckém Muzeu východních Čech 15. století pohledem velkých bitev, ale také obyčejného každodenního života. V zimě třeba lidé chodili bruslit nebo hráli kostky v teple středověkých tvrzí, vyhřívaných zdobenými kachlovými kamny. A někteří při oblíbené zábavě dokonce podváděli. 

Do zdejší expozice se téma husitství vrátilo po dlouhých sedmdesáti letech.

Čtěte také

„Brusle byly vyráběny z dlouhých zvířecích kostí,“ ukazuje mi ve vitríně dvě nestejně dlouhé kosti kurátorka výstavy Petra Rokoská. „Na každé straně se vyvrtal otvor a brusle se potom připevnily většinou koženými řemínky k botě. A opravdu se používaly jednak na zábavu, tedy na bruslení, protože spodní plochy jsou obroušené, ale mohly sloužit i k přepravě.

Archeologové mají na tyto odvážné závěry i konkrétní důkazy. „Existují z raného novověku i obrazy ukazující právě bruslení na zamrzlé řece. Takže máme doklady nejen v podobě malby, ale také v podobě předmětu, který byl používán.

Na výstavě nechybí tradiční zbraně husitů, ukázky oblečení válečníků, sochy a obrazy od umělců 19. a 20. století i chronologické mapy vývoje husitského hnutí na východě Čech.

Nově otevřená výstava v Hradci Králové nazvaná Jan Žižka - husité ve východních Čechách

Jak připomíná druhý z kurátorů výstavy Radek Bláha. „Ta epocha byla velice složitá a její součástí samozřejmě byla ozbrojená střetnutí, ale nikoliv pouze. Kultura doby husitské byla velice pestrá.

Čtěte také

Každodenní život reprezentují například šperky nebo kuchyňská a stolní keramika. „Tady můžeme vidět i přímo pohár hradeckého typu, který se pravděpodobně vyráběl v Hradci Králové. Ale máme tu i chrudimský pohár, loštické poháry, které byly velice oblíbené, říká Petra Rokoská.

„A v této vitríně jsou prezentovány výrobky z přírodních materiálů. Ze dřeva, z kůže a zvířecích kostí. Můžeme tu vidět ševcovské kopyto, soustružený talíř, ale i zbytky podešví či hrací kostky. Protože i zábava patřila k životu. Dokonce máme i doklady takzvaných cinklých kostek. Takže dotyčný, který s nimi hrál, podváděl, dodává Petra Rokoská.

Husité ve východních Čechách

Výstava mapující život v období husitských válek potrvá v Muzeu východních Čech v Hradci Králové až do dubna příštího roku. 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související