Jak udržet upečené perníčky pěkně měkké. Nejen vánoční zlatá rada

9. prosinec 2016
Zlatá rada

Jak čistili koberce naši pradědečkové. Čím nahradit při vaření drahé portské víno. Finta při pečení cukroví s ořechy. Jak udržet upečené perníčky měkké. Využití tuku v domácnosti jinak než na pečení. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou!

Jak udržet upečené perníčky měkké
Pokud máte rádi perníčky měkké a vláčné a nemůžete je uskladnit někde venku, třeba na terase nebo na balkonu, je dnešní zlatá rada ušitá na míru pro vás. Redaktorka Kristýna Štanderová se ji dozvěděla od Denisy Drahocké ze smiřické potravinářské školy, která patří mezi české cukrářské špičky. Skladujte je v místnosti, kde je vlhko. Třeba přímo v kuchyni. A v papírových nebo pootevřených krabicích, aby se k nich ta vlhkost dostala.

Jak čistili koberce naši pradědečkové
Po koberci pohážeme kyselé zelí, necháme chvíli působit a poté koštětem, nejlépe rýžovým, zelí vymeteme z koberce. Na zelí se nabalí špína a koberec hned prokoukne. Také barvy na koberci jsou jasnější a koberec je čistý. Pak už stačí jen chvíli místnost vyvětrat. Za radu děkujeme paní Janě Zemanové z Rychnova nad Kněžnou. Takto čistil koberce její tatínek a měl úspěch. Vyzkoušejte.

Čím nahradit při vaření drahé portské víno
Portské víno je takzvané dezertní, s vyšším podílem zbytkového cukru a je poměrně drahé. Co s tím, když ho potřebujeme jenom do vaření a nechceme utrácet za celou lahev? Poradí vám Vasil Chymčák z Hradce Králové. Portské můžeme při přípravě pokrmů nahradit aromatičtějším červeným vínem, výraznějším, ideálně z dubového sudu typu barrique. Ale protože portské víno je sladké a tato vína jsou suchá, tak abychom tam dostali i nádech cukru, použijeme buď med, nebo trochu třtinového cukru, uděláme karamel a ten potom zalijeme červeným vínem. Necháme odvařit a zhoustnout mělo by to chuťově připomínat portské.

Finta při pečení cukroví s ořechy
Paní Magda Rousková z Opočna nám napsala v reakci na předvánoční pečení a některé rady, které už jsme vám stihli v našem éteru předat, že, když děláte cukroví s ořechy, je vždycky lepší je předem opražit. Cukroví je pak vláčnější a nepraská. A ještě paní Magda radí, snažte se také využívat vlašské ořechy z předcházejícího podzimu. Dejte ale pozor, aby nebyly žluklé.

Vlašské ořechy, skořápka (ilustrační foto)

Jak využít pro domácí kytky použité pytlíky čaje
Paní Alžběta Hamáčková z Nového Hradce Králové nám poslala svůj způsob, jak využít pro domácí kytky použité pytlíky čaje. Když už jste si z nich nápoj udělali, nevyhazujte je a dejte je do nádoby s vodou. Až pustí zbytky barvy, tak výluhem zalévejte kytky. Plíseň prý nebude mít šanci. No, překvapivé řešení, ale prý funkční. Děkujeme paní Alžbětě.

Několik zlatých rad týkajících se pěstování bramboříků
Klasické bramboříky milují chladno, v teple dlouho nevydrží. Novinkou jsou minibramboříky. Ty snesou i teplo. Se zahradníkem Františkem Hlubockým si povídala Jitka Slezáková. Je nutné zvolit, v jaké místnosti chceme brambořík mít. Pokud jej chceme mít v teple, volíme drobnokvěté minibramboříky. Pokud máme možnost jej mít v chladné místnosti, tak volíme ty velkokvěté, ty v teple dlouho nevydrží. Když brambořík odkvete, necháme mu chvíli klidu, omezíme zálivku, v květnu jej můžeme dát i ven. Můžeme jej vyndat z květináče, odstranit starou hlínu, dát mu novou a celé léto může být někde venku ve stínu.

Jak vyčistit stříbrné lžičky, šperky, zašlé řetízky a prstýnky
Napsal nám pan Rudolf od Chlumce nad Cidlinou, že když se v předvánočním čase u nich cokoliv cídilo, třeba stříbrné lžičky, ale třeba i šperky, zašlé řetízky a prstýnky, tak jeho maminka používala prášek do pečiva a alobal, do kterého uložila to co bylo třeba prozářit. Posypala kypřícím práškem, dříve sodou, zabalila a pak dala na 5-10 minut povařit v hrnku s vodou. Po vyjmutí bylo všechno jako z klenotnictví. Tak moc děkujeme i za tuto radu.

Využití tuku v domácnosti jinak než na pečení
Bez tuku na pečení se v naší kuchyni obejdeme málokdy. Jak zjistila Jana Tomkova od pravidelné posluchačky, paní Kateřiny z Náchoda, tuk na pečení se dá využít i v jiných případech. Inkoustové skvrny na dlaních nebo zbytky samolepek na skle, porcelánu nebo plastických hmotách, potřete tukem. Nechte asi 10 minut působit a potom setřete měkčí houbičkou. Tuk na smažení můžete využít i netradičně, když máte zablácené holínky. Stačí je natřít tukem, otřít čistým hadrem a holínky jsou jako nové. A při odhazování sněhu natřete lopatu tukem. Sníh se nebude lepit a usnadní nám to práci.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio