Jako kluk tajně dobýval hradby renesančního sídla Kryštofa Haranta. Teď je jejich strážcem

14. duben 2018

Jan Murdych k nám do rozhlasu přijel z úžasné oblasti, z Českého ráje. Kdybychom měli vyjmenovat, tak Trosky, Pecka, Hrubá Skála, Kost. To jsou všechno hrady, zámky a krásná místa, kterým turistická sezona pomalu začíná.

Odkud jste přijel vy?
J
á jsem přijel samozřejmě z toho nejkrásnějšího hradu a to je Pecka.

T
o byla jen taková zkušební otázka. Vy tam jste kastelánem. Jak už dlouho?
Letos čtvrtým rokem.

Takže čtvrtá turistická sezona před vámi. Těšíte se?
An
o, dost. Zima byla dlouhá a už mi to chybělo. Už se nemůžu dočkat.

V
y pocházíte přímo z Pecky. Vy jste se tam narodil.
Je to pravda. To byla asi jedna z věcí, která mi pomohla v tom výběrovém řízení, když jsem se na kastelána hlásil. Navíc i ta znalost hradu, když jsme ho jako malí kluci prolézali po hradbách, asi taky není úplně k zahození.

Jan Murdych ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Skutečně jste jako kluci lezli tajně po hradbách?
An
o, tak na půl tajně. Já si myslím, že o tom pan kastelán Červenka věděl. Dělat se to nesmí, ale lezli jsme tam, samozřejmě.

P
ředstavoval jste si někdy, že byste tam jednou mohl dělat kastelána?
Ne, to vůbec ne. To byla až shoda velkých náhod v poslední době. Těsně před tím, než se o novém kastelánovi rozhodovalo, tak jsem se dozvěděl, že ta možnost je. A začal jsem nad tím na popud bývalé kastelánky přemýšlet. A nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo.

U
ž jste za ty roky prolezl hrad opravdu důkladně? Všechny místnosti, sklepy, chodby, tajnou chodbu jste ještě nenašel?
Tajnou chodbu jsme zatím nenašli. Pravda je, že jsem ještě nebyl na dně peckovské studny. Jinak všechny místnosti, od kterých klíče mám, tak ty jsem samozřejmě prolezl, snad i docela podrobně. Nicméně na hradě je spousta místností, které dosud přístupné nejsou. Celé nádvoří je podsklepené a tam na nás třeba čeká do budoucna nějaké příjemné překvapení.

Kastelán hradu Pecka Jan Murdych

Už teda vás něco překvapilo něco, co jste na hradě našel? Něco, co vás potěšilo?
T
aková drobnost. Loni, když jsem vyklízel peckovskou hladomornu, tak jsem tam objevil kost od holuba s polskou značkou. A dokonce přes tu značku jsem byl schopný kontaktovat jeho majitele. Poštovní holub z Polska skončil na Pecce.

Čtěte takéMám velkou kliku, směje se Jan Murdych, kastelán hradu Pecka, když natahuje orchestrion

Proč se Pecka vlastně jmenuje Pecka? To už se dostáváme asi do historie hradu.
K
tomu je několik různých vysvětlení. Já se nejvíc klaním k tomu, že je to taková lingvistická věc z pověsti o čarodějnici, která sídlila na kopci Tábor. A jednoho dne rozzlobená svým pomocnicím vyhazovala svačinu, kterou zrovna jedly, místo toho, aby pracovaly. Nejdřív vyhodila ohlodanou kost z kuřete, ta dopadla v místech, kde dnes stojí hrad Kost. Druhá z těch žen měla k svačině švestkový kompot a ty pecky dopadly na Pecce. Takže z pecek je hrad Pecka.

Co pánové, kteří Pecku vlastnili? Těch se za ta staletí vystřídalo dost. Musíme říct, že to bylo kolem roku 1300, kdy byla Pecka postavena.
Přesně tak. První písemná zmínka je na konci 13. století. A hodně pánů tu bylo. Ale byla by velká chyba nezmínit toho hlavního, a tím byl Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Já pořád tvrdím, že kdyby se mělo znovu hlasovat o největším Čechovi našich dějin, tak Harant by měl být minimálně v první desítce. Protože to byl opravdu renesanční člověk a intelektuál.

Hrad Pecka

V období, kdy vlastnil Pecku Harant z Polžic, tak se z toho původního dřevěného hrádku, stal renesanční zámek.
D
ost pěkný renesanční zámek. My máme na hradě máme model a vždy, když jdu kolem, tak si říkám, že je hrozná škoda, že se nedochoval. Na druhou stranu jsem trochu rád, že ho nemusím provádět celý. Protože dnes stojí zhruba třetina a provádět kompletní zámek tak, jak byl za Haranta, to by bylo na několik hodin.

B
yly tam i na tehdejší dobu moderní vymoženosti. V každé místnosti tenkrát byla krbová kamna, ale vy se snad díky nějakému otvoru ve zdi domníváte, že se tam mohlo dřív topit centrálně.
Pravda. To je nově nalezený film z archivu Československé televize a tam bývalý kastelán opravdu prochází hrad s filmaři a ukazuje jim některé peckovské záhady. A tahle díra ve zdi je jedna z těch tajemství, o kterých se dnes neví, co mohou znamenat.

Co bylo pak se zámkem dál? Proč se vlastně v té celé své kráse nedochoval do dnešní doby?
Z
ámek se jako taková drobná kořist dostal do rukou Albrechta z Valdštejna. Ten si ho ale nenechal moc dlouho, dostali ho kartuziáni z Valdic. A ti se o něj příliš dobře nestarali, takže začal chátrat. A pak se shodou okolností dostal do majetku hraběte Trauttmansdorffa, ten měl v Podkrkonoší rozsáhlé panství. Zchátralou Pecku chtěl opravit, nicméně rok 1830 Pecku zasáhl obrovský požár, komplet vyhořela celá vesnice i s hradem. Bylo to 85 let předtím než na Pecce stačili založit sbor dobrovolných hasičů, takže s požárem neměl kdo organizovaně bojovat. Požár zhatil plány na opravu. A navíc se hrabě dohodl se zdejšími úředníky na tom, že hrad mohou rozebírat. Stal se zdrojem levného stavebního materiálu.

Orchestrion na hradě Pecka

To trvalo prý snad až do roku 1921?
Přesně tak. To se na Pecce se konaly komunální volby, hospodský František Posselt z hospody jménem Pod Hradem, stal se starostou, přemluvil ostatní radní a městečko od tehdejších majitelů koupilo hrad za symbolickou 1 korunu československou. A začali s opravami.

Opravovali a opravovali a dnes je tam krásný Harantovský palác.
Tak, to je hlavní část prohlídkové trasy. Druhá část pak vede do peckovského sklepení právě pod tím Harantovským palácem.

K
dyž jste byl u nás naposledy, přivezl jste i kliku od orchestrionu. Pořád hraje?
Orchestrion pořád hraje, pořád vydělává ty pověstné pětikoruny, které do nich turisté musí házet, aby zahrál. Prozradím, že hraje třeba i českou státní hymnu, nebo písničku Kde domov můj, protože ten orchestrion je ještě o něco starší než československá republika. Kromě státní hymny dokonce taky vyhrává Píseň práce.

Harantovské sklepení

Prohlídkové okruhy jsou tedy dva. Jeden nás provede Harantovským palácem a druhý nás vezme do podzemí?
Přesně tak, do sklepení. Tam je mučírna a vinný sklípek, hodovní síň, láznička.

K
de se nejvíc zdržují turisté? V mučírně nebo u vínka ve sklepě?
P
odle osobních preferencí, ale většinou zůstáváme u toho vína chvilku stát.

Čtěte takéHrad Pecka

A teď mě zajímá vaše tajemná studna. Jak to s ní je? Je velmi tajemná, protože tam není voda.
Kromě té, co tam zvrchu naprší, tak tam voda opravdu není. A dost pravděpodobně tam nikdy nebyla. Studna je obestřená řadou tajemství. Takže jakoukoliv univerzální pravdu ode mě dnes neuslyšíte. Jeden z kastelánů tvrdil, že je přesvědčený o tom, že ze studny vede tajný východ z hradu Pecka. No, zatím jsme ho nenašli. To se tak na hradech občas stává. V té tajné chodě z hradeb by mělo být 12 soch apoštolů v životní velikosti kompletně ve zlatě. Až je jednoho dne z té studny vytáhneme, tak Pecku dostavíme zpátky do podoby toho renesančního zámku. Jako za Haranta.
I
bez všech evropských dotací.

Městys Pecka

Tak hledejte. Co jiného vám můžeme popřát, než hledejte.
D
ěkujeme.

Ještě mi řekněte na závěr, kdy u vás začíná letošní turistická sezona. Nebo už začala?
Sezona už začala. Otevřeli jsme v sobotu před Velikonocemi. To na hrad přijel Kryštof Harant s manželkou, přivezl z cest dokonce nové vydání svého cestopisu, které vyšlo loni na podzim v nakladatelství Host v Brně. Máme ho k dispozici u nás na pokladně samozřejmě. Krásná knížka, všem doporučuji ke čtení. Harant byl vtipálek, takže je to dobrodružná zábava na dlouhé večery. Jsou to dva poměrně tlusté svazky, ale opravdu stojí za to, si je přečíst.

A
ještě jsem zaznamenal takovou krásnou akci s názvem Když Harant ještě hlavu měl.
Musím připomenout ty souvislosti, kdyby náhodou někdo nevěděl. Protože Kryštof Harant o tu svou hlavu přišel. Přišel o ni na Staroměstském náměstí při hromadné popravě 27 českých pánů. Nicméně zpátky k té akci. My jsme se rozhodli, že letos turistické prohlídky alespoň jednou nebo možná dvakrát za sezonu obohatíme o oblíbené kostýmované prohlídky. Peckou budou provázet kostýmované postavy z peckovské historie, v jednotlivých místnostech hradu představí historii hradu Pecka na poutavých příbězích z historie.

Jan Murdych ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

A to bude tedy na Pecce kdy?
26 května. Takže za měsíc a něco.

Tak se p
řijeďte na tohle úžasné místo podívat. Jak jsme slyšeli, těší se tam na vás Jan Murdych, kastelán s dobrou náladou.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související