Jičín z ptačí perspektivy: malebné centrum si uchovává svou původní krásu, jako v 19. století

2. srpen 2019

S historičkou Regionálního muzea v Jičíně Hanou Fajstauerovou jsme vystoupaly časně ráno na Valdickou bránu v Jičíně.  Zdolaly jsme poměrně pohodlně všech 156 schodů a lebedily si, že s sebou nemusíme tahat dnes už historický fotoaparát, trojnožku a kufr se skleněnými deskami, jak to dělal proslulý jičínský fotograf Antonín  Brožek. 

Hana Fajstauerová už několik let pro městský tištěný zpravodaj připravuje srovnávací fotografe z minulosti do současnosti Jičína a zároveň shromažďuje i materiál pro muzejní výstavu.

Valdštejn v Jičíně se vším začal, ale nedokončil. Městská rezervace má 74 kulturních památek

Jičín se stal historickým městem roku 2016

Dnes zamíříme trochu do Českého ráje, ale hlavně do jeho vstupní brány, do jednoho z nejkrásnějších měst naší země, do Jičína. Vezme nás tam osobně místostarosta Petr Hamáček, kterého tu vítáme.

Pohled z nejvyššího vyhlídkového místa v Jičíně se nikdy neomrzí, i přesto, že se moc nemění. K jedné z výraznějších vzhledových proměn málem došlo v letech 2008/2009 při předláždění hektarového Valdštejnova náměstí. Radní nakonec vyšli vstříc památkářům i názoru obyvatel, kteří se k tématu vyjádřili v anketě a na většině plochy tak zůstala zachována původní dlažba.

Regionální muzeum v Jičíně dokonce tehdy zorganizovalo i petici s tím, aby se ráz celé plochy v centru města nezměnil.

Antonín Brožek se narodil 31. ledna 1869 jako čtvrté z osmi dětí, z nichž se dospělosti dožily jen dvě. Rodina se často stěhovala, Antonín tedy navštěvoval víc škol: Liberec, Hradec Králové-Kukleny, Rovensko pod Troskami, Praha. Po vyučení fotografem začal provozovat živnost v Jičíně. Zpočátku měl dřevěný ateliér na rohu Ruské ulice, po jeho zboření bylo sídlo umělcovy firmy přestěhováno na Malé náměstí (toho času Ryneček nebo náměstí Svobody) do domu č.p. 12. Z manželství A. Brožka s Marií Dykovou se narodily tři děti. Za svou prospěšnou práci byl fotograf odměněn v roce 1903 na výstavě v Hořicích. Největší ocenění získal za kolekci momentních snímků z císařských manévrů, které se uskutečnily roku 1899. Bylo to pro něj o to významnější, protože na začátku své profesní kariéry bojoval s existenčními problémy. Pro neplacení c. k. daní se dokonce ocitl ve vězení. Za několik let se ale vypracoval na jednoho z nejlepších jičínských fotografů. Antonín Brožek zemřel 14. února 1949 v Jičíně. Bylo mu 80 let.

„Původně tam bylo jen nezpevněné podloží, kolem roku 1870 nechala tehdejší radnice náměstí poprvé vydláždit a to už vypadalo podobně jako teď. Pro srovnání samozřejmě použijeme dobové snímky. Změnila se tu jediná základní věc: od 30. let 19. století tady byly dvě kašny, jedna se sochou Amfitrité, ta je tady stále, a druhá s Neptunem. Ta kolem roku 1890 musela zmizet, protože popraskalo potrubí. Do roku 1901 tady místo ní stál stojan na vodu od rodiny Knotkových. Neptun byl pak nějakou dobu na reálce, kde ho ničili studenti a teprve před druhou světovou válkou se socha dostala pod Čeřovku. Bohužel, tam ji pak pravděpodobně zlikvidovali Hitlerjugend. Po Neptunovi tedy zbyly jen fotografie," upozorňuje historička Hana Fajstauerová.

Neautorizovaný snímek Žižkova náměstí z roku 1883

A dodává, že rozlehlá plocha pod námi slouží už od středověku i jako vyhledávané tržiště. Atmosféra jičínských trhů má velkou tradici, v roce 2014 k nim ještě přibyly sezónní sobotní farmářské trhy na pěší zóně Husovy třídy.

Průmyslové okolí Jičína tehdy kromě Knotkovy továrny ještě nestálo

Nejvíc se podle Hany Fajstauerové v centru Jičína změnil konec Husovy ulice, dnešní Hradecká, která se budovala až na začátku 20. století. Brožkovy fotografie tam „končí " u někdejších Svatováclavských lázní.

Výhled z ochozu Valdické brány přes Čeřov k vrchu Zebín

Vedle věží a věžiček jsou pro Hanu Fajstauerovou styčnými body při srovnávání také komíny: „Určitě zmizely komíny pekáren. Například pekárna Novotných blízko hotelu Paříž u Žižkova náměstí, ta už samozřejmě nestojí. Pohledem na dobové snímky a kontrolou z věžního ochozu také doznáte, že Valdštejnovo náměstí se opravdu skoro nezměnilo. Samozřejmě auta jsou jiná a je jich nesrovnatelně víc, ale díky památkáři Jaroslavu Vágnerovi na něm nestojí žádný Prior ani jiný obchodní dům. Ta malebnost je pořád stejná."

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.