Jsem diplomat, který umí bouchnout do stolu. Mám dojem, že Senát je noblesní a bez politikaření

30. říjen 2018

Dnes vítáme ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové nového senátora Martina Červíčka, zvoleného v senátním obvodě číslo 47 - Náchodsko.

Ustavující schůze Senátu, kde noví senátoři složí slib, bude 14. listopadu. Už jste si stačil zvyknout na oslovení pane senátore?
Ne. Musím říct, že já to mám ale takto celý život. Vždy si velmi složitě zvykám na formální, oficiální oslovení. Samozřejmě člověk to oslovení zaznamenal, když jsem byl několikrát v Senátu, tak jsem byl takto oslovován, ale nic to nemění na tom, jaký jsem a na tom, co dělám.

Budete si zvykat postupně. Jaké tedy máte pocity předtím, než do té vlastní práce vplujete? Říkáte, že už jste si byl oťukat terén.
Já se chci věnovat nadále regionu. To znamená, teď jsem převážně čas spíše trávil v práci tady v Královéhradeckém kraji. Nicméně v Senátu jsem byl dvakrát, byla to spíš seznamovací setkání, kdy člověk poznává kolegy, organizaci a režim, který je v Senátu nastaven. Zatím z toho mám jen příjemné pocity, protože mám dojem, že Senát je opravdu noblesní a v mnoha směrech věcný bez velkého politikaření.

Potkávám mladé lidi a mám pocit, že jsou úplně stejní, jako jsme byli my. Že jsou velmi učenliví.
Martin Červíček, senátor

Vy jste to říkal ještě, než jste vyhrál ve volbách, a potvrdil jste to i teď, že byste chtěl propojit práci senátora s prací v Královehradeckém kraji, kde jste náměstkem hejtmana. Teď už vám to reálně začne, druhá schůze Senátu bude hned 15. listopadu po té ustavující. Jak moc musíte plánovat dopředu, aby se to vše dalo zvládnout? Už jste vymyslel nějaký systém?
Hodně jsem o tom přemýšlel ještě předtím, než jsem vůbec přijal kandidaturu a než jsem se pustil do boje o Senát. Ale je to všechno o organizaci, musíte si prostě vytvořit plán činnosti, který budete dělat na kraji a který budete dělat v Senátu. Myslím, že jsem na to připraven a osobně mám kolem sebe tým lidí, kteří mi s tím pomáhají. A hlavně všude musíte mít kolegy, kteří jsou ochotni si s vámi všechny ty věci odpracovat. Takže já mám velkou důvěru lidí, kteří jsou u mě na odboru dopravy, nebo v jiných organizacích, které zajišťují dopravu v kraji, a nepochybuji, že to všichni společně zvládneme.

Také jste říkal, že i jako senátor byste chtěl zůstat věrný tématům, která vás provázejí celý profesní život. A to je doprava a bezpečnost. Je nějaká konkrétní věc, do které byste se chtěl pustit přednostně třeba přímo pro náš kraj, pro obvod, za který jste byl zvolený?
Opakovaně jsem říkal, že senátor tam není jen kvůli tomu, aby zajišťoval pojistku demokracie, dohlížel na činnost vlády nebo Poslanecké sněmovny. Ale že senátor má v první řadě zastupovat region napříč bez ohledu na politické značky. Má být prostě k dispozici všem lidem, kteří se chtějí obrátit na senátora a chtějí pomoci řešit nejen legislativní věci, ale možná každodenní problémy, které v tom regionu jsou. Proto to propojení regionu, proto si myslím, že je strašně důležité, abychom všichni vnímali, že tam senátoři jsou. A nakonec i tento typ voleb je tak nastaven, senátor je zvolen za region a má se věnovat i regionálním zájmům. Má v dobrém slova smyslu lobbovat za problémy, které se dají vyřešit i z hlediska legislativního nebo jiných možností, které se nabízejí pro práci senátora. A co týče konkrétních věcí, tak asi nikoho nepřekvapí, že se chci věnovat především bezpečnosti a dopravě z hlediska regionálního. A také samozřejmě připravenosti celého Integrovaného záchranného systému, policie, na všechny ty věci, které nás v budoucnu mohou potkat. Co týče dopravy, tak regionální zájmy jsou především v souvislosti s dopravní infrastrukturou a dostatkem financí. Možná systémovými opatřeními tak, aby se stát v mnoha případech nechoval macešsky vůči krajům a obcím. A to jsou věci, které já každodenně řeším na kraji a mám dojem, že díky své zkušenosti, nebo znalosti, mohu tyto věci ohlídat.

Senát, balkon pro veřejnost

Známe vás jako náměstka hejtmana našeho kraje, také jako bývalého policejního prezidenta. Ale vy jste také pedagog, studoval jste na Pedagogické fakultě v Hradci Králové speciální pedagogiku. Jezdíte učit do Dvora Králové nad Labem na Střední školu informatiky a služeb. Tam vznikl nový obor a vy jste jeho garantem. Co je to přesně za obor?
Mám pocit, že jste urazila všechny pedagogy, protože já si nemyslím, že jsem pedagog v pravém slova smyslu. Ale když mi přišel říct ředitel školy, že by chtěli otevřít dva studijní obory kybernetická bezpečnost a bezpečnostně právní a požádal mě o spolupráci, zhruba před dvěma lety, tak jsem kývnul na tuto pomoc. Pomáhal jsem ten obor postavit, možná i prosadit jeho povolení. Musím říct, že mě i potěšila nabídka, jestli bych nechtěl kromě toho, že jsem garantem těchto dvou oborů, třeba částečně předávat i své zkušenosti z bezpečnostního prostředí. Kývnul jsem na to a je to pro mě nová zkušenost. Časově to je jednou za týden na hodinu, dvě podle možností, které mám. Ale je příjemné potkat se s mladými lidmi a vysvětlovat jim věci, které možná nikdy neuslyší nebo nezažijí. A také souvisejí s bezpečnostním prostředím.

Kde to chce pevnější nervy? Ve škole nebo v politice?
Myslím, že v tom veřejném životě. Přece jen, často se setkávám s názorem, jaká je ta mladá generace, jestli je dobrá nebo špatná. Já potkávám mladé lidi a mám prostě pocit, že jsou úplně stejní, jako jsme byli my. Že jsou velmi učenliví. Mně to aspoň tak připadá po té první zkušenosti.

Vy jste byl také policejním prezidentem, u policie jste byl 26 let.
Sloužil jsem České republice zhruba 26 let v různých pozicích, ale samozřejmě nejvíce si vážím toho, že jsem byl policejním prezidentem, že jsem odpovídal za bezpečnost této země.

Senát

U policie to je svět tvrdých chlapů, jasných pravidel. Proti tomu je politika možná dost jiný svět, i když také tam jsou potřeba ostré lokty. Jste svým založením diplomat nebo raději věci řešíte pěkně zpříma a musíte se někdy v politice krotit?
Myslím, že jsem diplomat. Umím se rozhodnout, umím věci kolem sebe řídit, někam nasměrovat, takzvaně bouchnout do stolu. Aspoň jsem o tom přesvědčen, že to je dovednost, kterou se člověk naučil za ta dlouhá léta praxe. A v mnoha případech je to potřeba. Takže odpověď zní, jsem diplomat, který umí bouchnout do stolu.

Vy máte i svůj blog. Tam píšete také o svých koníčcích, abychom na vás prozradili také něco jiného než práci. Stíháte hokej a fotbal v Hradci Králové i v Náchodě. Co aktivní sport? Máte na něj čas, máte sport rád?
Musím říct, že posledních pár týdnů jsem sportu moc nedal, ale snažím se. Běhám, občas si jdu zahrát fotbálek, samozřejmě navštěvuji sporty, protože například můj nejstarší syn hraje hokej na poměrně dost vysoké úrovni. Tak je člověk se sportem svázaný. A hlavně si myslím, že je potřeba sportovat nebo se nějak odreagovat, aby se upustil ventil, aby člověk prostě přišel na jiné myšlenky.

Logo

A když jsme u těch koníčků, jste také motorkář. Už máte zazimováno nebo vás ještě nějaké jízdy čekají?
Nemám zazimováno a tak trochu v koutku duše doufám, že se mi ještě letos podaří posadit se na motorku a třeba na hodinku se někde projet takzvaně kolem komína. Uvidíme co dovolí počasí.

Jaký jste řidič? Na vašem blogu jsem četla, že jste se byl minulý týden podívat na hradeckém polygonu, kde trénovaly ženy řidičky bezpečnou jízdu. Co jste na ně říkal? A jaký jste vy řidič?
Byla to velmi povedená akce, viděl jsem přes 50 nadšených žen, které měly možnost vyzkoušet si různé dovednosti, brždění na vodě, vyhýbání se překážce a podobně. Slyšel jsem na to velmi pozitivní ohlasy. I ty holky si možná více uvědomují, co je čeká v momentě, kdy se na silnici stane něco nepředvídatelného a dojde k problému. A jak na to i případně reagovat. Takže takové akce jsou potřeba. Ve své podstatě to vychovává nás všechny řidiče, pokud se toho účastníme. A jaký jsem řidič? Snažím se být uvědomělý a chovat se v rámci pravidel, schválně zdůrazňuji, v rámci pravidel.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je jasné, že nová práce senátora vám teď vezme zase o něco víc času než tomu bylo doposud. Co na to říká vaše rodina, prozradíte?
Myslím, že úplně šťastní nejsou. Samozřejmě si uvědomují, že to je především o čase, který strávím v zaměstnání, ať už na kraji nebo v Senátu, ale mají velké pochopení. Na druhou stranu jsem nesmírně rád za to, jakou podporu doma mám. A když to jen trochu jde, tak se jim vše snažím vynahradit. Jakýkoliv volný čas se snažím vrátit zpátky rodině a věnovat se jí jak jen mohu.

Tedy máte velkou podporu. A my vám přejeme, ať vám to vydrží, ať se vám daří a ať se vám v té nové pozici líbí. Ať vás to nezklamete, ať se naplní vaše nejlepší očekávání. Naším hostem byl senátor za Náchodsko Martin Červíček. Děkujeme a na slyšenou.
Moc děkuji a přeji všem jen dobré a krásné dny.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související