Kanadská diplomacie zatím Česko oficiálně neinformovala ohledně zrušení víz

17. říjen 2013
Zprávy

Kanada prý plánuje zrušení vízové povinnosti pro občany České republiky. Tvrdí to server Canada.com, který shromažďuje informace z tamních anglicky píšících regionálních i celostátních deníků. Uvádí, že kanadský ministr pro občanství a imigraci Chris Alexander by chtěl omezení zrušit v řádu několika týdnů. Potvrzení této zprávy oficiální cestou však zatím chybí.

Českou diplomacii zatím kanadská strana neinformovala.

„Pořád se jedná o zprávu z hromadných sdělovacích prostředků, takže my s tím dalším hodnocením vyčkáme do jejího potvrzení a do dalších oficiálních kroků kanadské strany,“ řekl český chargé d'affaires v Ottawě Robert Tripes.

Podle Tripese Česká republika už od roku 2012 byla v rámci nového azylového zákona zařazena mezi takzvané bezpečnostní země, což lze chápat jako pokrok v řešení vízové povinnosti i signál toho, že kanadská strana má snahu tuto otázku řešit.

Čtěte také

Podle kanadského ministra by zrušení vízové povinnosti mělo posílit obchodní vazby mezi jeho zemí a jejími evropskými partnery.

Češi musí o kanadská víza žádat od roku 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl. „Od počátku zavedení víz v roce 2009 česká zahraniční politika ve spolupráci s kanadskou stranou opravdu pracovala a dodnes pracuje na tom, aby se celá oblast vízových vztahů vrátila do běžného režimu,“ dodal Robert Tripes.

Zrušit, zavést, zrušit, zavést...

Víza do Kanady Češi potřebovali už před rokem 1989. Takový stav trval až do dubna 1996, kdy severoamerická země opatření zrušila.

První problémy kvůli přílivu azylantů přišly v roce 1997 vízová pvinnost byla obnovena. Kanada odolávala tlaku na zrušení víz celých deset let.

Až v roce 2007 Češi opět mohli přijet bez víza. A v dalších dvou letech zase začalo přibývat azylantů z Česka. O tom psal například kanadský list The Sun.

Tamní vláda nejdříve jen varovala Česko před obnovením vízové povinnosti. Víza zavedla 14. července 2009. Od té doby česká vláda i Evropská unie tlačí na Kanadu, aby ustoupila. Ta zrušení víz podmiňovala reformou azylového zákona, který platí od prosince loňského roku.

O vízum do Kanady musí ze zemí EU žádat také Rumuni a Bulhaři. Za poslední čtyři roky Kanada vydala českým občanům přes 30 tisíc víz a více než 500 jich zamítla.

autoři: nib , pan , Marína Dvořáková , sib , nov
Spustit audio