Každá pomocná ruka je důležitá. Dobrovolníci z královédvorské Arniky pomáhají lidem už 20 let

28. leden 2022 08:35

Dobrovolníci z Arniky ve Dvoře Králové nad Labem pomáhají potřebným už dvacet let. Za tu dobu se setkali s mnoha lidmi, kteří často potřebují jen společnost nebo třeba obyčejný nákup či poradit s počítačem a dalšími běžnými životními situacemi. Některá setkání během let dokonce přerostla v přátelství. 

Čtěte také

Tady se mastí karty. Ale není to úplně tak, protože dobrovolnice, paní Lenka, dobrovolnice z Arniky, tu má před sebou počítač a přišla za panem Oldou. „V prosinci to bylo 15 let, co sem chodím. Tenkrát tady Arnika začínala působit a já jsem se uvolila, že budu mezi těmi, kteří sem půjdou.“

„Královédvorská Arnika, to je spolek dobrovolníků, kteří se zaměřují hlavně na doprovody nebo návštěvy u handicapovaných lidí.

Co to znamená, dělat dobrovolníka?

Čtěte také

„Já poslední dobou chodím zejména na návštěvy za panem Zábrodským a potom ještě další se mi nabalují. Tak k nim potom chodím častěji.

A co říká pan Olda na to, že za ním Lenka už nějaký ten rok chodí? „Ano, chodí sem už nějaký čas a naučila mne například pracovat s tímto počítačem. A to mi ke štěstí stačí.

Sociální pracovník Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem Josef Šimek vysvětluje, co taková pomoc dobrovolníků pro klienty domova znamená. „Je to určitě přínos, už několik let k nám takto chodí a vypomáhají. A nejen individuálně, ale také při skupinových aktivitách, jako je třeba společné pečení.

Čtěte také

„Nebo nám zorganizují akci venku a domluví nám kapelu. Je to krásné a my potom na tyto aktivity nemusíme tolik využívat náš personál, který je v tom čase může věnovat seniorům. Volný čas nám obstará a zařídí Arnika. Moc za to děkujeme.

Arnika nejčastěji působí na Královédvorsku. Své dobrovolníky má ale také například v Náchodě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související