Kníže Václav. Ze státníka svatým patronem díky atentátu

Přemyslovce Václava popisují legendisté jako velmi vzdělaného panovníka, který se stal obětí úkladné vraždy a vstoupil mezi svaté. Atentát údajně zosnoval jeho bratr Boleslav. Traduje se, že pozval knížete na oslavu a 28. září ráno, když se příkladný křesťan vydal na mši, ho s ozbrojenou družinou přepadl. Kdo Václavovi na prahu kostela ve Staré Boleslavi zasadil smrtící ránu už žádný kriminalista nevyšetří. S jistotou nelze určit ani to, zda zemřel roku 929, nebo 935.

Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Ostatky křesťanského mučedníka pomohly k upevnění pozice přemyslovského státu v civilizované Evropě. V průběhu středověku se Václav kvalifikoval na duchovní symbol české státnosti. Národ se k němu modlí v temných dobách a pod jezdeckou sochou na Václavském náměstí vznikl tradiční meeting point národních slavností a akcí.

Patrona z piedestalu nesesadil ani mistr Jan Hus, propagovaný za první republiky prezidentem Tomášem G. Masarykem. V době protektorátu se ho snažili zdiskreditovat nacisté a po komunistickém puči ho soudruzi kvůli tomu označovali za kolaboranta. Přesto zůstává pozice politika se svatozáří neotřesitelná. Původně církevní svátek svatého Václava zařadil parlament České republiky do kalendáře pod názvem Den české státnosti.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Veronika Boušová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.