Knížka za dva rohlíky

1. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mezi obrovským množstvím různých knižních titulů se občas objeví kniha, která vás osloví a když navíc její cena odpovídá obsahu vaší peněženky, tak vás to i potěší.

0:00
/
0:00

Jdu si takhle cestou kolem obchůdku s knihami, žádná taková ta levná kniha, prostě kamenná prodejna těch nejzajímavějších knižních hitů v Ostravě, a najednou mě do oka udeří krásná hnědá vědecká filosofická publikace nazvaná Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky od France Furgera. A představte si, když jsem si tu knížku odnášel, tak mi u pokladny naúčtovali jenom pět korun. Ono to bylo ve slevě . Čili za knížku, do které Franc Furger sháněl myšlenky spoustu let, jsou zaplatil to samé jako za dva rohlíky. Možná jsem zaplatil jenom cenu papíru ve sběrně. Když si to uvědomíte, tak vás to přinejmenším překvapí. Z německého originálu to přeložil Miloš Vykopal a musel za to dostat honorář. Pak to znalci a doktoři teologie a filosofie podrobili své odborné revizi, aby překlad za něco stál, on totiž překladatel nemusel přesně pochopit, co chtěl autor říci a nakonec to nakladatelství Academia vydalo a pustilo mezi lidi. A představte si, já si tu práci celého týmu učenců koupil za dva rohlíky čili za pět korun. A tak mě napadlo, že dneska je doba spíše pro ty rohlíky. Možná, že časem bude o takové filozofické knížky větší zájem a jejich cena stoupne podobně jako cena utajených malířů, které najednou někdo někde objeví. Jedno jsem ale pochopil hned. Až jsem se sám sobě divil, že jsem tak chápavý. Když vás knížka na první nahlédnutí nepobaví, nerozesměje, nepřekvapí svým zajímavým ale srozumitelným obsahem, a když si ji nekoupí tisíce lidí, má pak cenu dvou rohlíků. Čili obchod je obchod a pěkný den přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.