Koronavirus měl vliv i na realitní trh v Hradci Králové. Poptávka po koupi nemovitostí je extrémní

27. květen 2021 09:34

Jak se změnil realitní trh během covidu v Hradci Králové? Jaká je nabídka a poptávka? Extrémně se ve městě snížila nabídka nemovitostí ke koupi. Opačně je to u pronájmu. Tam je nabídka velká. 

„Řekl bych, že koronavirus má na trh s realitami naprosto zásadní vliv," říká realitní makléř Jiří Hanousek a dodává, že nemovitosti kupují tři skupiny lidi a to investoři, lidé kteří potřebují vyřešit bytovou potřebu a lidé kteří chtějí bydlet lépe.

Čtěte také

Koronavirus prý velmi pomáhá skupině investorů.
„Díky extrémně nízkým úrokovým sazbám a díky relativně vysoké inflaci se do oběhu dostalo spoustu peněz a to samozřejmě nahrává investorům, kteří se jednak snaží uchovat hodnotu finančních prostředků, ale současně jim na to banky formou nějaké hypotéky půjčují levné peníze."

Díky tomu je prý extrémní poptávka po koupi nemovitostí, nabídka je ale v Hradci Králové velmi nízká.
„Z mého pohledu za jeden jediný rok v Hradci Králové mohly ceny vzrůst o 20, možná dokonce až o 30 procent."

Opačně je to u pronájmu bytů v Hradci Králové

Tam je zase nabídka velká.
„Opravdu na trhu nájmu je z čeho vybírat v Hradci Králové. Oproti tomu, co je možní zakoupit," říká majitel jedné z realitních kanceláří Marek Svoboda.

Čtěte také

U pronájmu tak třeba i chvíli trvá než se pro byt najde vhodný zájemce.
„Ale hlavně cítíme rozdíl v tom, že se někam posouvá generace, která očekává hezčí a nové byty, bydlení po rekonstrukci nebo v novostavbách. Tyto nemovitosti je pronajmou snadněji, rychleji i za více peněz. Než byty, které zůstávají v původním stavu."

Podle Marka Svobody se také změnil zájem o typy bytů k pronájmu.
„Máme pocit, že je oproti minulým rokům mnohem větší zájem o prostornější byty, například 3+kk nebo 4+kk. Ty nyní dokážeme pronajmout mnohem rychleji než byty 1+kk nebo 2+kk."

A podle některých odborníků se ceny pronájmů v Hradci Králové oproti minulému roku nezvýšily.

Spustit audio

Související