Kousek Itálie v jednom kornoutku na Rychnovsku. V Borohrádku vyrábí přes 300 druhů úžasné zmrzliny

V Borohrádku na Rychnovsku vyrábí přes 300 druhů zmrzliny a mají Potravinářského Oscara
V našem seriálu Srdce kraje představujeme firmu Giroma Gelato z Borohrádku na Rychnovsku. Zmrzlinu vyrábí už přes 10 let. Aktuálně ve dvou: Dana Gromannová a Vladimír Udržal.
O první zmrzlině jsou sice zmínky z Číny, ale zmrzlinovou velmocí se postupem času stala Itálie. V Borohrádku se snaží držet kvalitu a tradici, i když je to zmrzlina vyráběná v Čechách, a možná i právě proto zvolili italský název. Taky ale proto, že firma spolupracuje s gastronomickými provozy, dodává do restaurací, šéfkuchaři mají zkušenosti ze zahraničí nebo jsou sami cizinci, tak aby byl název pro ně dobře vyslovitelný a zapamatovatelný.
Čtěte také
Giroma Gelato vyrábí přes 300 druhů zmrzliny. Od klasiky až po méně tradiční příchutě, jako je například Pečené jablko, skořice, calvados nebo Švestka, slivovice! S tou by měli být opatrní hlavně řidiči, protože do základu se používá 50 procentní slivovice od místního výrobce. Takže po snědení kopečku a více by řidič určitě nadýchal.
Firma si zakládá na tom, že používá čerstvé kvalitní a hlavně regionální suroviny, což je ovoce, zelenina nebo mléko od místního farmáře. A právě proto, že zmrzlina obsahuje kvalitní suroviny, může do ní přijít méně cukru, protože převažuje chuť ovoce!
Potravinářský Oscar
Giroma Gelato je držitelem certifikátu Orlické hory originální produkt a se zmrzlinou z pečených jablek v roce 2014 bodovala v Anglii v soutěži Great taste, což je něco jako potravinářský Oscar. Pečené jablko získalo zlatou hvězdu jako jedna z nejlepších zmrzlin na světě.
Mixování zmrzliny místo posilovny
Výroba zmrzliny zabere celý den a je i poměrně fyzicky náročná. Jednotlivé suroviny se musejí předem připravit: jahody upravit, jablka upéct, do perníkové zmrzliny dokonce Dana Gromannová nejdřív peče čerstvý celý perník a ten pak použije do směsi.
Ta se pokaždé nejprve ručně mixuje a teprve potom pracuje a chladí speciální stroj.
I zmrzlina potřebuje uzrát
Po vytočení ze stroje do krabiček zmrzlina putuje do mrazících boxů, kde je -20 stupňů Celsia. A tam musí nějakou dobu zrát.
Několik dní ve skladu v mrazáku ji jedině prospívá - mění barvu a chuť, která pobytem v chladu vynikne!
Dáte si kopeček humrové?
Firma Giroma Gelato vyzkoušela už i méně tradiční druhy. Například zmrzlinu z humra, ta byla naslano; z exotických plodin - z durianu, tamarilla, z hub nebo z piva.
Čtěte také
A jak se výrobci zmrzliny z Rychnovska daří v současné době? „Situace v podnikání v tomto oboru není jednoduchá, ale rozhodli jsme se bojovat, výroba nás stále baví a děláme to s láskou", říká Dana Gromannová a dodává: „Když někdo ochutná a pak se vrátí, aby řekl, jak moc mu zmrzlina chutnala, hřeje to u srdce a to je to nejdůležitější."
V poslední době ceny všeho stoupají, ale v tomto případě se ukazuje, že právě nakupování u regionálních producentů se vyplácí, protože tam zdražení nebylo tak dramatické jako v obchodech. „U jednotlivých komodit cena šla nahoru, ale ne v takové výši, aby se to nedalo zvládnout", komentuje současnou situaci Dana Gromannová.
Má ještě výrobce zmrzliny chuť nabrat si do kornoutku?
Dana Gromannová a Vladimír Udržal se shodují na tom, že ano! Jednak je potřeba pravidelně ochutnávat a při výrobě každé nové várky kontrolovat kvalitu a jednak jim zmrzlina stále chutná a často se dokonce těší, jak si po náročném dni dají sladkou odměnu!
Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Unesené ukrajinské děti si Rusové vybírají k adopci podle povahy nebo barvy očí, popisuje Dorazín
-
Roste počet dnů s teplotou, která je pro člověka nepříjemná až nebezpečná, varuje klimatolog Trnka
-
Primář Stodůlka: Vracíme zrak i slepým. Pacient a lékař existují jeden pro druhého
-
Naše společnost je hodně fatfobická. ‚Ty jsi přibrala‘ slýchám místo pozdravu, popisuje Brůnová