Krajka a pivo? Muzeum krajky ve Vamberku se snaží do svých prostor přilákat i mužské návštěvníky

9. září 2021 08:40

Do Muzea krajky ve Vamberku se tentokrát můžete vypravit nikoliv za krajkou, ale za pivem. Muzeum připravilo pro mužské návštěvníky spolu s místním spolkem přátel historie krátkodobou expozici piva, pivovarnictví a místních hospod. Těch bylo podle dostupných záznamů ve městě a okolí několik desítek. 

Čtěte také

Starý skleněný korbel i s víčkem. Tohle asi nebude návštěvník držet v ruce. Martina Rejzlová ovšem může. Jak je starý tento pohár?
„Pochází přibližně z konce 19. století a je ze sbírek Galerie Orlických hor."

Když jsme u pivovarnictví, tak bych se možná měla spíš ptát Mikuláše Heinricha, vedoucího Muzea krajky ve Vamberku. Korbelů a dalších věcí, které připomínají pivo, tady je spousta.
„Máme tu nástroje na výrobu piva, pivní tácky i odznáčky, které produkovaly jednotlivé pivovary v období své existence."

Pivovarnictví, pivo a hospody. Jaká je jejich historie ve Vamberku a okolí. Nejen muzeum, ale i spolek místních historiků se tím zabýval poměrně dlouhou dobu.
„Ano, tento rok se u nás na dvorku vařilo pivo, ale také se slavnostně pokřtila kniha. Měla bych zejména zmínit jméno Jiřího Hostinského, který má největší zásluhu na této knize, která se jmenuje Koloběh piva ve Vamberku aneb Kde se pivo vařilo, stáčelo, skladovalo a pilo."

Čtěte také

„Tato naše výstava je i takový odraz této publikace. Návštěvník se může podívat, jak hospody dříve vypadaly nebo i v kterých byly místech."

Vidím několik budov, které samozřejmě teď už hospodu nepřipomínají.
„Je to například vamberecká radnice, rathaus, kde byl dříve hostinec. Ale i spousta jiných objektů, které jsou teď přestavěny třeba i na rodinné domky."

„Ještě bych dodal, že hospoda stála i vedle dnešního muzea krajky," doplňuje s úsměvem Mikuláš Heinrich.

Pivo dříve a teď

Ví se, jestli zdejší pivo chutná stále stejně? Nebo se měnila jeho chuť v průběhu času?
„Určitě se měnila. Protože ve středověku neexistovaly procesy filtrace, pasterizace a podobně. A dnešní pivo, které se podává většinou v hospodách, je takzvaného plzeňského typu a to vzniklo až někdy na počátku 19. století."

Čtěte také

Muzeum vždy v expozici připravuje krajky, věci, které se většinou týkají ručních prací. A teď je to pivo.
„Vždy s kolegyní Šárkou Ležákovou, jejíž krásné příjmení už pasuje k této naší aktuální výstavě, se snažíme do expozice vplout a pochopit veškerou tématiku. A pokaždé nás to ohromně baví."

Šárka Ležáková je tady také s námi. Kolik vlastně těch pivovarů bylo ve Vamberku a okolí?
„Pivovary tady byly dva a hospod celkem 52. Ale na výstavě samozřejmě nemáme úplně všechny zdokumentovány."

Koho zajímá historie piva, může zajít do Muzea krajky ve Vamberku na Rychnovsku až do 15. listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související