Královédvorská pečovatelská služba nabízí dočasné ubytování pro lidi se zdravotním postižením

29. květen 2019 09:21

Senioři a zdravotně postižení ve Dvoře Králové nad Labem mají nově k dispozici pilotní bezbariérový byt pro přechodné ubytování. Pečovatelská služba ho připravila pro ty, kteří se po propuštění z nemocnice nemohou vrátit domů a není pro ně ani místo například v Domově seniorů. 

Prvním klientem bezbariérového bytu je muž, který doteď žil v prvním patře bez výtahu. Nedávno ale přišel o nohy a je upoutaný na invalidní vozík. Byli jsme u toho, když se v novém bytě zabydloval.

Radíme osobám se zdravotním postižením. Cílem je kvalitní život a co největší nezávislost

Blanka Malí a Mgr. Jiří Morávek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ředitel Centra pro integraci osob se zdravotním postižením v Hradci Králové Mgr. Jiří Morávek v naší radioporadně. Radíme osobám se zdravotním postižením.

Novým dočasným domovem Václava Šafránka je byt v Domě s pečovatelskou službou ve Dvoře Králové nad Labem. Je to jedna místnost, zhruba 35 metrů čtverečních, k tomu sociální zařízení.
„Jsem spokojený. Tady budu tři měsíce vegetovat. Ještě jsem si to ani nestačil všechno prohlédnout."

Spolu s jednou z pečovatelek o chvíli později řeší, jestli dosáhne do skříněk nad kuchyňskou linkou. Tedy tam, kde jsou například skleničky a talíře.
„Dostanu se tam. A věci z vyšších poliček, ty vůbec nebudu potřebovat."

Následně ho čeká vybalování. S tím mu podle jeho slov přijde pomoct jeho kamarádka.

Připravuje se ještě jeden byt na přechodné ubytování

Ve stejném Domě s pečovatelskou službou chce město bezbariérově upravit ještě jeden byt. Oba budou určené pro lidi, kteří se po propuštění z nemocnice nemají kam vrátit. Smlouvu dostanou vždy na tři měsíce.

Senioři a zdravotně postižení ve Dvoře Králové nad Labem mají nově k dispozici pilotní bezbariérový byt pro přechodné ubytování

„Byty jsou určeny zejména pro pacienty nemocnic, kteří mají zažádáno o pobyt v nějakém sociálním zařízení, nejčastěji do domova pro seniory a jejich žádost ještě nebyla vyřízena. Aktuálně ale potřebují pomoc druhé osoby a doma už být nemohou," vysvětluje vedoucí Pečovatelské služby Dvůr Králové nad Labem Marcela Hauke.

„Předpokládáme, že zde budou i klienti, kteří budou trvale upoutáni na lůžko. A tam potom budeme vyjednávat čtyřiadvacetihodinovou službu ve spolupráci s dalšími sociálními službami v našem městě."

V Hořicích jsou dva nové domy pro tělesně postižené. Jak to v nich vypadá?

V Hořicích jsou dva nové domy pro tělesně postižené. Jak to v nich vypadá?

Ústav sociální péče v Hořicích má k dispozici dva nové domy. Vznikly na jižní straně města a bydlení v nich najde 16 těžce tělesně postižených klientů. Ústav při jejich výstavbě spolupracoval s Královéhradeckým krajem - společně také nové domy otevřeli.

Nové byty by měly pomoct řešit velmi složitou situaci řady lidí. Případů, kdy nemocnice musí pacienty propustit i když ví, že se o ně dočasně nikdo nepostará, je totiž hodně. Potvrzuje to primářka oddělení následné péče královedvorské nemocnice Miluše Vidasovová.

"Je to velký problém. My tady aktuálně máme několik pacientů, kteří nemají kam jít, ale jejich pobyt u nás už musíme ukončit. Jinak nám hrozí vysoké pokuty od zdravotních pojišťoven. Nejsou totiž zdravotní důvody, aby takoví pacienti dál zůstávali ve zdravotnickém zařízení."

Druhý byt v Domě s pečovatelskou službou ve Dvoře Králové nad Labem se teprve začne upravovat, je nutné v něm udělat bezbariérové úpravy. Dalšímu klientovi by měl být k dispozici během několika měsíců.

Spustit audio

Související