Královéhradecký kraj tendr na autobusovou dopravu nezruší, změní ale jeho podmínky

5. leden 2016

Královéhradecký kraj nevyhoví požadavku odborářů a tendr na autobusovou dopravu nezruší. Změní ovšem jeho podmínky. Na dnešním mimořádném zasedání o tom rozhodla rada kraje. Odboráři veřejnou zakázku dlouhodobě kritizují, vadí jim například, že smlouva řidičům nezaručuje minimální mzdu.

Právě v tomto bodě se rada rozhodla přistoupit na kompromis – u zakázky za 5,5 miliardy korun přepracuje zadávací dokumentaci.

„Chceme, aby v podmínkách byla zaměstnavatelům umožněna jakási důstojná mzda pro jejich řidiče. Chceme, aby řidiči měli garantovánu výši mzdy – minimální, nepodkročitelné mzdy,“ přiblížil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD.

Předseda odborů společnosti BusLine Jiří Kuchynka vnímá rozhodnutí rady pozitivně:

„Rozhodnutí samozřejmě vítáme jako vstřícný krok, nicméně pro nás je to sdělení stále ve velmi obecné rovině. Ve své podstatě nic konkrétního nevíme a samozřejmě si počkáme na vysvětlení.“

Zástupci odborů a kraje se ke společnému jednání sejdou znovu ve čtvrtek. V pondělí 11. ledna pak opět zasedne rada kraje, která rozhodne o konečné podobě zadávací dokumentace.

Na protest proti tendru dnes mnozí řidiči autobusů v Královéhradeckém kraji vyjeli v reflexních vestách. Chtěli tak přimět vedení kraje, aby bralo jejich připomínky na vědomí. Protest se podle odborářů nijak nedotknul cestujících.

Část řidičů autobusů v Královéhradeckém kraji vyjela 5. ledna v reflexních vestách na protest proti tendru kraje na autobusové dopravce pro roky 2017 až 2026. Podpořili tím akci odborů nazvanou Vesty pro Královéhradecký kraj. Odbory žádají zrušení tendru
autor: zen
Spustit audio