Krkonošské muzeum se ve vrchlabském klášteře promění na moderní návštěvnické centrum

18. únor 2020 10:25

Po dlouhých měsících ožije bývalý augustiniánský klášter ve Vrchlabí, ve kterém je Krkonošské muzeum. Nebude to ale příchodem návštěvníků. Do rozsáhlé opravy se pustí dělníci. Proč se na opravu tak dlouho čekalo?

Čtěte také

Správa Krkonošského národního parku po dlouhých měsících, kdy je muzeum pro návštěvníky zavřené, vybrala stavební firmu. Nová expozice by měla být interaktivní, měla by lidem přibližovat život v horách a jejich historii. V plánu je také vybudování nového vchodu, badatelny a kavárny.

Stavební firma, která vyhrála výběrové řízení, si 19. února přebírá staveniště.

„Prakticky od té doby se začínají ty nejviditelnější a nejnáročnější stavební práce. V dalších krocích bude potom samozřejmě následovat příprava výběrového řízení na vlastní expozici," říká mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Muzeum je již před dva roky uzavřené

Podle mluvčího Radka Drahného samotná příprava projektu na přeměnu na návštěvnické centrum trvala řadu let a v posledních měsících ji provázely komplikace.
„Je tam řada věcí, které ovlivnit nelze. Jako například přípravu projektové dokumentace a podobné záležitosti. Složité bylo ovšem i výběrové řízení, které jsme museli opakovat. A následně pochopitelně sehnat dostatečné finanční prostředky."

Náklady se oproti původním plánům podstatně zvýšily

„Vysoutěžená cena je 110 milionů korun bez DPH. Ta cena se významně liší od oné původně předpokládané. Nicméně je nutné si uvědomit, že původní odhad ceny vznikal zhruba před třemi až čtyřmi lety. Tenkrát ovšem byly ceny stavebních prací zkrátka někde úplně jinde než dnes," vysvětluje nárůst nákladů náměstek ředitele Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.

Vítejte v Krkonošském muzeu

„My jsme tu zakázku soutěžili nadvakrát. Ani napodruhé se však nepodařilo cenu vysoutěžit jinak, než na té úrovni, na jaké dnes je."

Čtěte také

Část sbírek je teď stále ještě v klášteře a některé tam zůstanou i při samotných opravách. Většina z nich je ale v depozitáři v bývalé budově hasičské zbrojnice ve Vrchlabí, kde teď fungují všichni pracovníci muzea včetně badatelů a knihovnice.

Opravné práce by se podle vedení národního parku měly stihnout v termínu.

„Ta hlavní změna proběhne uvnitř expozice. Co dřívější návštěvníci a místní obyvatelé znali, expozice Kámen a život a Člověk a hory, se změní na expozici, která bude spojovat jak přírodní složku Krkonoš, tak i její historické pozadí," dodává Radek Drahný.

První zájemci by návštěvnické centrum ve Vrchlabí mohli navštívit začátkem roku 2023.

Spustit audio

Související