Krupka odmítá přípravy na případnou těžbu lithia v Krušných horách. Obává se vyškrtnutí ze seznamu UNESCO

4. březen 2020 08:00

Krupka na Teplicku nechce, aby začaly přípravy na případnou těžbu lithia. Vedení města se obává o status Hornické kulturní krajiny Krušnohoří. Na Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO je od loňského července. Přípravné práce má zahájit státní podnik Diamo.

Hornická krajina se na seznam UNESCO dostala loni v červenci po dvacetiletém úsilí. Krátce na to se ale město, podle místostarosty Krupky, Rostislava Kadlece z KDU-ČSL, dozvědělo, že český stát se zajímá o naleziště lithia v lesích nad Krupkou.

„To území, o které státní podnik Diamo žádá, zasahuje do samotného jádra. Tak třeba štola Starý Martin, která je montánní památkou prvořadého významu, je zde opět v samotném srdci chráněné zóny,“ vysvětlil Kadlec.

Jde o území o rozloze 14,5 kilometrů čtverečních, kde má ministerstvo průmyslu zajistit průzkum nerostného bohatství.

Správní řízení už běží, Krupka může do 15. března poslat připomínky.

Historická Husitská ulice v Krupce je jedinou místní cestou do Krušných hor

„Když zástupci Diama představovali svou práci, tak říkali, že půjde o drobný sběr vzorků. Byli jsme se pak podívat skutečně v terénu a najednou jsme slyšeli věty o tom, že je ta cesta dobrá, že se po ní ten bagr dostane. Nebo že se musí dostat k zasypanému ústí štoly Václav. Toto až se dozví orgány UNESCO, tak velmi významně zvednou obočí,“ kometoval Kadlec.

„S ohledem na problematiku UNESCO byli k jednání v rámci řízení přizváni také zástupci památkové péče. Lithium je, v souladu s vládním usnesením, superstrategickou surovinou. Bilance zásob lithia v dané oblasti je veřejným zájmem. Zdůrazňujeme však, že jde pouze o geologický průzkum ložiska v dané oblasti, nikoli o těžbu,“ objasňuje Dominika Pospíšilová, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Státní podnik Diamo ve své tiskové zprávě uvedl, že podal žádost o stanovení průzkumného území v lokalitě Krupka. V první etapě mají být, podle zprávy Diama, prováděny pouze ty práce, které nepředstavují zásah do pozemku.

Spustit audio

Související