Letní sezóna se blíží, jenže některým podnikatelům v Krkonoších chybí personál. V jakých oborech?

29. duben 2022 07:51

Spoustu podnikatelů v Krkonoších v současné době zaměstnává shánění sezonních pracovníků na léto. Je jich opět nedostatek. Kde chybí nejvíc, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Tradičně hodně lidí chybí v gastronomii. Velká poptávka je zejména po kuchařích a pomocných silách do kuchyně. Na mnohých místech ale schází i číšníci a je také nedostatek recepčních.

Málo pracovníků je také ve sportovních agenturách. různí brigádníci ke sportovním aktivitám a podobně. Poptávka po lidech je také v půjčovnách kol a koloběžek.

Jakým způsobem podnikatelé pracovníky shání a snaží se je třeba nějak motivovat?

Dá se říct, že pracovníky shánějí doslova kde se dá. Na úřadech práce, oslovují například i školy, co se týče hotelů a restaurací.

Čtěte také

Dávají peníze do reklam v rádiích, v tisku nebo na internetu. Někteří právě na motivaci lidí a nejrůznější odměny spoléhají. Nabízí třeba i ubytování nebo aspoň příspěvek na dočasné bydlení.

Slibují i různé výhody v podobě stravování nebo odměny za přesčasy a další benefity. V minulých sezónách podnikatelé hodně spoléhali na studenty, jenže ti se nyní na hory příliš nehrnou. Je také pravdou, jak přiznali někteří hoteliéři, že měli v poslední době s některými studenty špatné zkušenosti. Nechodili pravidelně do práce nebo neovládali cizí jazyky, jak tvrdili.

Základy angličtiny nebo němčiny jsou přitom u číšníků nebo recepčních a pracovníků půjčoven jsou tady na horách hodně důležité.

Čtěte také

V předchozích sezónách v letních měsících vypomáhali i cizinci. Jak to s nimi vypadá teď?

Dříve pracovalo v horských střediscích cizinců opravdu poměrně hodně. Ať už na pozicích pokojských, uklízeček nebo pomocných sil v kuchyních. Jednalo se především o Poláky a Ukrajince. Jenže mnozí se už před zimní sezónou vrátili domů a už tam zůstali.

Několik desítek jich například ve Špindlerově Mlýně v současné době pracuje, přišli i další, kteří utekli před válkou na Ukrajině. V některých hotelech získali zaměstnání a určitě by tady rádi zaměstnali i další pracovníky, ale velkou překážkou zůstává jazyková bariéra, protože mnoho Ukrajinců pochopitelně česky neumí.

Spustit audio

Související