Lidé se dokáží ztratit i v brdských lesích, říká šéf záchranky v Řevnicích Bořek Bulíček

21. srpen 2020

Hostem pořadu Tady to znám byl tentokrát Bořek Bulíček, šéf soukromé záchranné služby Transhospital, která má sídlo v Řevnicích na Praze-západ. Ten díky své profesi vnímá tamní kraj nejenom jako krásné místo pro výlety, ale často i jako nebezpečnou lokalitu, jejíž nástrahy by měl člověk znát, než se do ní vydá.

Nejčastějším cílem řevnické záchranky jsou Brdy. A pak také lesy, lomy a stezky v okolí Srbska a Karlštejna. „Lidé často žehrají na to, že Brdy nejsou žádné pohoří. A tak se stává, že se tam ztratí. A když pak dojde na úraz, nebývá snadné je v těch lesích najít,“ říká Bořek Bulíček.

Z toho důvodu je podle něj skvělé mít v mobilním telefonu nainstalovanou aplikaci zvanou Záchranka, která je k dispozici zdarma. „Nejenom, že může po jejím použití dispečerka poradit s první pomocí, ale především díky ní dokážeme zraněného najít skoro na metr přesně,“ vysvětluje záchranář.

Lokalita, kde jako záchranář působí, je podle něj velice krásná, ale mnohá místa jsou bohužel pro běžné výletníky hodně nebezpečná. „To jsou třeba Černolické skály, vodopády v Srbsku a samozřejmě vyhlášené lomy v okolí Karlštejna: Velká Amerika, Malá Amerika, Soví lom, Liščí lom, Mexiko. Tam všude je zakázaný vstup. Ale lidé na to nedbají a chtějí se tam za každou cenu podívat,“ dodává Bořek Bulíček.

On sám má rád procházky lesem se psem a houbaření v Brdech. A když je čas, dopřeje si příjemný pěší okruh. „Z Řevnic se dá jít na Mořinu na Velkou Ameriku a podívat se tam na vyhlídku. A pak se přes Malou Ameriku vrátit zpátky. A kdo si to chce protáhnout, může to z Malé Ameriky natáhnout k vodopádům v Srbsku, kde si pak sedne na vlak a jede domů,“ uzavírá tip na hezký výlet řevnický rodák.

Jak se zachraňují zranění ze zmíněných lomů a s jakými kuriózními a někdy dokonce i zábavnými případy se středočeští záchranáři setkávají, se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.

Spustit audio