Luděk Nekuda. Když koutky úst začnou do stran růst…

Luděk Nekuda nebyl z těch komediálních umělců, kteří jsou v soukromí uzavření mrzouti. Měl rád život a věřil tomu, že pro úsměv a radost z něj stojí za to žít. Ve známost vstoupil v 80. letech svým pořadem Sešlost, který se vymykal tehdejší estrádní zábavě a stal se oblíbeným napříč diváky. Luděk Nekuda se narodil 10. října 1942. Bohužel jeho život se zlomil v půli. Mohla za to nešťastná náhoda? Možná. Právě příběh Luďka Nekudy v tomto směru inspiruje k zamyšlení.

Nekuda byl všestranný talent - textař, scénárista, moderátor a především muzikant. Sešlost uváděl s Jiřím Císlerem a pro tento pořad vzniklo mnoho autorských klenotů od písniček přes zajímavé rozhovory až po řadu scének a dalších dramatických tvarů.

Vše rozdával plnými hrstmi

Nejbližší okolí na něj vzpomíná jako na usměvavého a velmi pracovitého člověka. Bavit lidi, psát pro ně, tvořit, to byl jeho svět, který miloval a byl mu oddaný. A tak ze sebe rozdával vše plnými hrstmi.

Ovšem i jeho tah na branku měl svou odvrácenou tvář a i on, jako každý v té době, kdo byl více na očích, musel hledat cestu, jak se vypořádat s vládnoucí totalitou. Jeho schopnosti a vůle ho hnaly stále dopředu, to ostatní však zdá se už jen za běhu nakládal na ramena s vírou, že všechno unesou…

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Kateřina Uhlířová
Spustit audio

Související