Lužany a Lužany, zelené ostrůvky v červeném moři. V těchto obcích aktuálně nemají jediný covid

13. listopad 2020 09:31

V Královéhradeckém kraji je podle ministerstva zdravotnictví aktuálně 8 303 lidí s onemocněním COVID-19. V České republice existují obce, kde je nakažený zhruba každý třicátý člověk, na Náchodsku je přes 2 200 případů na 100 tisíc obyvatel.

Různých statistik, čísel a ukazatelů je tolik, že se v tom už někteří začínají ztrácet. Co je ale jasné a zřetelné, to je nula v kolonce aktuálních případů nákazy. A taková místa opravdu existují, a to i v našem kraji.

Čtěte také

V prodejně potravin v Lužanech na Jičínsku se prodavačky chovají pořád stejně, covid necovid. Dezinfekce, roušky, větrání.

I zákazníci jsou zodpovědní, říká vedoucí prodejny Lucie.
„Lidé chodí poctivě s rouškou, dezinfikují si ruce."

Nezávislý starosta Martin Mitlöhner statistiky sleduje, ostatně i kdyby je k dispozici neměl, tak v obci, kde žije necelých 600 obyvatel, by se stejně nic neutajilo.

A tu velkou zelenou nulu v kolonce počtu aktuálně nemocných vnímá.
„Bez covidu se žije dobře. Je to určitě dobrý pocit, jistě lepší pocit než s covidem. I když jsme tady už nějaké případy měli a co vím, tak ne všechny byly s lehkým průběhem."

Oslabený imunitní systém se projeví sníženou odolností vůči infekcím (ilustrační foto)

K tomu, že se v Lužanech covid pevně nezabydlel, dost možná podle starosty přispívá i život na venkově.
„Jestli nemohou lidé nikam jít, tak je jim to jedno, protože 99 procent z nich k večeru stejně už nikam nechodí a jsou doma. Jestli si nemohou nakoupit v neděli, tak na to jsou už tady lidé také zvyklí. Protože obchod zavře v sobotu v deset hodin a potom už si nenakoupí."

Při pohledu do statistik se zdá, že pokud se chcete vyhnout koronaviru, tak se musíte přestěhovat do Lužan.

Čtěte také

I druhá obec tohoto jména v královéhradeckém kraji nemá žádný případ. A také tam to podle nezávislé starostky Jitky Andrlové místní občané vnímají.

Kousek normálního světa v dnešní době, říká starostka.
„Na lidi to tak působí. Že se mají kam vrátit a že to tady není pozitivní. Jako v uvozovkách, samozřejmě."

Ani Jitka Andrlová nemá důvod o statistikách pochybovat. Ani tyto Lužany nedaleko Smiřic nejsou se svými zhruba 130 obyvateli žádné velkoměsto.
„Tady se to neutají. My jsme měli v září čtyři případy a neutajilo se to."

Čtěte také

Na oficiální data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ÚZIS se přitom nejspíš nedá spolehnout stoprocentně. V obrovském množství dat, navíc denně aktualizovaných, se podle některých starostů zkrátka vyskytují chyby.

Ale v jedněch i druhých Lužanech velmi dobře vědí, že to jsou jen čísla. A že i když je realita teď velmi příjemná, tak se může brzy změnit.

„Jsme takový zelený ostrůvek v červeném moři. Ovšem co platí dnes, nemusí platit zítra," říká Martin Mitlöhner s tím, že je důležité umět žít a užívat si to pozitivní, co život přináší. A pozitivní výsledky testů tím rozhodně na mysli neměl.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související