Má je Alain Delon i Barack Obama. Hodinky Prim dodnes najdete snad v každé naší domácnosti

12. prosinec 2018

V Českém rozhlas Hradec Králové nás hodně zajímá přesný čas. A také vynález, který nám čas pěkně vteřinu po vteřině odměřuje. Výroba slavných československých hodin a hodinek je spojena i s naším krajem. Snad v každé české domácnosti se dodnes najdou alespoň jedny hodinky Prim - proč si tedy nevyměřit trochu času i pro poznání jejich pozoruhodné historie?

Z Nového Města nad Metují přijel dnes do rozhlasového studia Libor Hovorka, který toho o hodinách a hodinkách hodně ví. Když se řekne Nové Město nad Metují, tak si asi každý vybaví okamžitě hodinky značky Prim. Odkdy se v Novém Městě nad Metují hodiny vyrábějí?
Hodinářský závod v Novém Městě byl založen v roce 1949, první prototypy vznikly v roce 1954 a sériová výroba byla zahájena v roce 1957. Od té doby až do dnešních dní se tady vyrobilo víc jak 13,5 milionu kusů náramkových hodinek značky Prim.

Libor Hovorka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To je pořádné číslo. Víte kolik ty první hodinky stály? Mohl si je každý dovolit?
Samozřejmě vím, jak vypadaly ty první hodinky, jmenovaly se Spartak a byly z ověřovacích sérií v té době. Pokud jste si je mohl zakoupit, což byl velmi úzký profil, tak stály 250 korun. Což bylo na tehdejší úroveň průměrné mzdy poměrně dost peněz. Ale alespoň jste je sehnal.

V každé domácnosti možná i dnes najdete Primky. Jsou na půdě nebo v šuplíku, nikdo je řadu let nenosil, ale rozhodně tam budou ležet.
Libor Hovorka, autor knihy Primky

Vzpomeňme i na Františka Venclovského, který měl hodinky Prim na ruce, když přeplaval kanál La Manche. On si prý na ně musel tenkrát půjčit dokonce od babičky.
Ano, to jsem dohledal v jeho knize vzpomínek Jak jsem přeplaval kanál La Manche. Tam skutečně uvádí v poznámkách, které si dělal, když přijel do Anglie, aby přeplaval kanál La Manche, tak tam měl poznámku, nesmím zapomenout vrátit babičce 600 korun, které mi půjčila na hodinky Prim. On se s nimi cachtal doma ve vaně a ve vodě měl rozpuštěnou kuchyňskou sůl, aby se přiblížil podmínkám v moři. Aby vyzkoušel, jestli vydrží. A vydržely.

Z knihy Primky, která přibližuje pozoruhodnou historii výroby těchto českých hodinek

Jak jste se do podniku v Novém Městě nad Metují dostal vy? Protože vy jste studoval jemnou mechaniku a optiku na fakultě strojního inženýrství.
Ano, anabáze to byla jednoduchá, absolvoval jsem po skončení základní školní docházky Strojní průmyslovou školu v Novém Městě nad Metují, která byla zaměřená právě na výchovu středních technických kádrů do Eltonu. A vzhledem k tomu, že mě ten obor zaujal, tak jsme se po studiích na vysoké škole v Praze vrátil do Eltonu. A dá se říct, že celý můj profesní život je svázaný nějakým způsobem s hodinkami Prim nebo hodinářským průmyslem.

Nosíte náramkové hodinky? A víte, že hodinářskou velmocí u nás bylo Nové Město nad Metují?

cena pro 3. kolo

Náramkové hodinky, budíky, první sportovní hodinky nebo maxi hodinky - to vše a mnohé další pod značkou PRIM vyráběli v Novém Městě nad Metují. A to vše můžete vidět ve zdejším městském muzeu. Vývoj hodinek PRIM v továrně Chronotechna, později ELTON, začal v roce 1949 a v roce 1954 se tam hodinky začaly vyrábět.

Co bylo náplní vaší práce, protože vy jste pracoval jako vývojář.
Nastoupil jsem jako vývojový konstruktér v roce 1984 a od roku 1989 jsem to dotáhl dokonce na hlavního konstruktéra, tuto funkci jsem zastával dva roky. Pak jsem se dostal do soukromé sféry na podnikání a do Eltonu jsem se v podstatě vrátil v roce 2009 a podílel jsem se na obnově výroby mechanických strojků do náramkových hodinek.

Měli jste v tom vývojovém oddělení také někdy zadání vyvinout něco opravdu exkluzivního? Jak se říká, hodinky s vodotryskem? To přímo asi ne, ale byl někdy nějaký zajímavý požadavek?
Nevzpomínám si. Primky byly ve své době skutečně vnímány jako dostupné kvalitní spotřební zboží. A požadavky, aby se vyráběly nějaké exkluzivní hodinky Prim, v podstatě nebyly.

Z knihy Primky, která přibližuje pozoruhodnou historii výroby těchto českých hodinek

Přímo v Novém Městě nad Metují se tedy vyráběly náramkové hodinky?
Ano, bylo to rozdělené. V Novém Městě nad Metují se vyráběly náramkové hodinky a domnívám se, že ty udělaly největší hodnotu značky Prim v tom dobrém slova smyslu. Hodiny a budíky se vyráběly převážně v Chronotechně Štemberk, což je město asi 12 km od Olomouce.

Kdy byla nejslavnější doba hodinek Prim? Tenkrát měli budíky a hodiny značky Prim doma prostě všichni.
Ano, troufám si říct, že skutečně v každé domácnosti možná i dnes, i když u těch mladých lidí to platit nebude, najdete několikery Primky, budíky a nějaký hodiny. Třeba už jsou na půdě a hodinky v šuplíku, nikdo je řadu let nenosil, ale rozhodně tam budou ležet.

A ta nejslavnější doba?
Jako zlaté období náramkových hodinek Prim vnímám 60. léta a začátek 70. let 20. století. Domnívám se, že jak po technické, tak designové stránce hodinky Prim byly tenkrát plně srovnatelné se světovou konkurencí.

Z knihy Primky, která přibližuje pozoruhodnou historii výroby těchto českých hodinek

Vy jste také autorem nové knihy o hodinkách značky Prim, která se jmenuje velmi pěkně a jednoduše Primky. Můžeme ji představit? Vzal jsem ji do ruky a je tedy pořádně těžká. Kolik má stránek?
Stránek má necelých 700, obrázků tam je asi 1300. Většinu obrázků jsem si fotil sám, protože pokud bych se měl využít služeb profesionálního fotografa, tak bych se nedoplatil. Je to velmi drahá záležitost.

Je ve vaší knize tedy úplně všechno?
Náramkové hodinky tam jsou skutečně zachyceny všechny až do roku 1995, všechny modely. Ale budíky a hodiny, které jsou obsaženy v knize také, tak jsou představeny jen typicky modelově. Vždy pro tu danou dobu 60., 70. a 80. léta.

Z knihy Primky, která přibližuje pozoruhodnou historii výroby těchto českých hodinek

Design těch budíků je docela zdařilý. Kdo se o něj staral?
U těch budíků, které vyráběli v Chronotechně Štemberk, měli poměrně silné oddělení konstruktérů a designérů a ti se podíleli na tom designu. Speciálně v 60. letech skutečně navrhovali velmi kvalitní výrobky nejen po hodinářské, ale i po designové stránce.

Vy už jste jednu takovou knihu napsal, to musíme připomenout.
Ano, v prosinci 2014 vyšla má první kniha, která se jmenovala Hodinky Prim 1954 až 1994, vydalo mi ji společně Technické muzeum v Brně s nakladatelstvím Host stejně jako tuto druhou knihu. Protože to je projekt velmi finančně náročný a nebylo by jen v mých silách to dát dohromady.

Z knihy Primky, která přibližuje pozoruhodnou historii výroby těchto českých hodinek

Co je tedy v té druhé knize navíc oproti té původní první?
V této knize jsou doplněny hodinky Prim v provedení, které bylo určeno pro export a zakázkové hodinky Prim pro různé podniky a organizace. Dál tam jsou doplněné kapitoly o budících, minutkách a hodinách značky Prim, kde jsou rozepsány všechny strojky, které se vyráběly, jaké byly technické parametry. A samozřejmě tam jsou i designoví typičtí představitelé vždy pro ten daný výrobek nebo epochu.

Jak byla značka Prim vnímána zahraničí konkurencí?
U náramkových hodinek to byla značka takřka neznámá na západ od našich hranic. Ale co se týká budíků, tak to byla značka, která se exportovala velmi silně nejen do západní Evropy, ale i do některých zemí vzdálenějších. Tam značka Prim rezonovala mezi těmi zahraničími konkurenty i spotřebiteli. Vnímali, že existuje.

Z knihy Primky, která přibližuje pozoruhodnou historii výroby těchto českých hodinek

Napadá mne, nejsou hodinky značky Prim například součástí oficiálních darů představitelů České republiky?
Byla doba, kdy skutečně Úřad vlády ČR objednával náramkové hodinky Prim jako dárky pro státní návštěvy u nás v České republice. Ale to již skončilo. Nebo nevím o tom, že by to pokračovalo dál.

A nějaké slavné osobnosti vlastní hodinky Prim? Já jsem našel, že například slavný francouzský herec Alain Delon.
Nejen Alain Delon, ale i americký prezident Barack Obama dostal hodinky Prim, také francouzský prezident. Těch významných světových politiků i představitelů kultury bylo možná tak 20.

Libor Hovorka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Moc děkuji Liboru Hovorkovi, že přijel k nám do Hradce Králové a připomněl krásnou a slavnou hodinářskou historii Nového Města nad Metují i našim posluchačům.
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související