Mág RadekR: Musíte mást publikum, aby se nedívalo, kam nepotřebujete. Děláte dvě až tři věci naráz

19. únor 2024

Šestadvacetiletý Radek Šimčík z Holešova toho ve svém životě zvládá hodně: má zaměstnání, vede malé budoucí magiky a k tomu tráví celé víkendy svými kouzelnickými show.

Radek Šimčík patří k mladé kouzelnické generaci, přesto už má za sebou mnohé úspěchy a bohatou praxi. Mimo jiné se dostal do semifinále televizní soutěže Československo má talent 2016 nebo vybojoval čtvrté místo na mistrovství České republiky v moderní magii.

Na veřejnosti vystupuje charismatický muž jako Mág RadekR. Magii se věnuje už od svých sedmi let. Na cestu kouzel jej prý nasměrovala jeho teta, která mu jen tak darovala knížku o nich. Rodák z Holešova v ní narazil na trik se zmizením šátku v prázdných rukách, které chtěl už dříve umět. A když se jej naučil, kouzlu kouzel navždy propadl.

Už v deseti letech začal s magií vystupovat veřejně. Zhruba od svých patnácti let pak praktikuje svůj dodnes velmi oblíbený trik s objevováním a mizením golfových míčků. „Je to fakt věc, kterou je potřeba se pořádně naučit. Je to metodika práce s těmi prsty, jemné pohyby. Do toho ještě musíte mást publikum, aby se nedívalo, kam vy nepotřebujete. Takže musíte dělat dvě až tři věci naráz,” vysvětluje náročnost svého koníčku Radek.

Živí se něčím jiným, kouzlení ale věnuje maximální možný podíl ze svého volného času. Krom víkendových výstupů na všemožných akcích od narozeninových oslav přes plesy až po svatby se věnuje také výuce malých kouzelníků ve středisku volného času v Holešově.

Jak vznikl jeho pseudonym? Kolik času tráví tréninkem a jak vůbec takový nácvik kouzelníka vypadá? Jak se v dnešní době kouzelníci vzdělávají? Nebo co všechno zahrnuje jedno kouzelnické vystoupení? To všechno a mnohem více se dozvíte v rozhovoru Pavla Vacka s Radkem Šimčíkem alias Mágem RadkemR.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka