Malby ze 17. století se objevily při rekonstrukci kostelíka Svatého Mikuláše v Hradci Králové

2. prosinec 2016

V hradeckých Jiráskových sadech začala celková rekonstrukce kostelíka Svatého Mikuláše - restaurátoři pří ní objevili vzácné malby. Jedná se o biblické výjevy zřejmě ze 17. století. Zachovaly se přitom ve velmi dobrém stavu - ochránilo je to, že byly zakryté vybavením kostela. Barokní pravoslavný kostel nechal do Hradce Králové přestěhovat z východního Slovenska před 80 lety starosta Josef Pilnáček.

„Stojíme před stěnou, kde stál ikonostas. A po jeho demontáži se objevily zakryté malby," vedoucí památkářů hradeckého magistrátu Jan Falta stojí před silnými trámy.

Malby byly zakryté přepážkou mezi oltářem a zbytkem kostela
„Ta barevnost je daleko živější než ve zbývající části kostela. Jsou tam vidět i červené a modré barvy. Takže kostel musel být daleko víc úžasněji barevný, než v současné době," doplňuje Jan Falta.

Kostel je teď vyklizený - uprostřed stojí lešení a vnitřek osvětlují stavební reflektory
„Odvezli jsme mobiliář a deskové obrazy. Odvezli jsme všechny ikony, svícny a lustr. Vše je v současné době v ateliéru restaurátorů a probíhá doprůzkum, čištění, případně zajištění nějakých barevných prvků," vysvětluje vedoucí restaurátorského týmu Jan Drössler.

Čtěte také

Kostel také absolvuje termosanaci
Kostelík se částečně rozebere a poškozené dřevěné části tesaři vymění za nové. Následovat bude termosanace. Na jaře postaví dělníci kolem kostela lešenářskou kostrukci a celý kostel uzavřou do termofolie.

Při rekonstrukci kostelíka Svatého Mikuláše v Hradci Králové se objevily malby ze 17. století

„Nažene se do něj horký vzduch. Tak, aby se veškeré konstrukce prohřály na teplotu přibližně 70 stupňů Celsia. Bude se to muset pohlídat, aby nebyla poškozena polychromie, která je na stěnách vnitřku kostela. Ta vysoká teplota se bude muset udržovat po dobu několika hodin tak, aby byly zahuben veškerý dřevokazný hmyz i jeho larvy," vysvětluje Jan Drössler.

Svatý Mikuláš také dostane nový invetář - v roce 1935 se do Hradce Králové přivezla jen samotná stavba.

Původní lavice, skříně, nebo police chtějí restaurátoři koupit na východním Slovensku, nebo na Ukrajině - vysvětluje projektant rekonstrukce Miloš Kudrnovský: „My ho chceme vybavit mobiliářem, který je tradiční pro tyto stavby na východním Slovensku. Nebo na Ukrajině, kde tyto sakrální stavby jsou."

Restaurování památky má být hotové za dva roky.

Spustit audio