Metody podvodníků, kteří vám chtějí vybrat účet, jsou stále rafinovanější

17. březen 2023

Může se vám to přihodit. Zazvoní váš telefon a člověk na druhé straně vás upozorní, že  je vaše bankovní konto v ohrožení a že ve vlastním zájmu musíte rychle reagovat. Na úvod si řekněme, že jde o podvod, protože banka vám nikdy takto telefonovat nebude.

„Jedná se o případ z ledna letošního roku, kdy se bohužel jedna žena středního věku z Třince přesvědčila o tom, že legendy, které používají podvodníci, kteří se vydávají za bankovní úředníky, jsou opravdu promyšlené do posledního detailu,“ říká tisková mluvčí policie Kateřina Kubzová.

Jak to tedy probíhá

Poškozenou telefonicky kontaktoval muž, který se jí představil jako zaměstnanec jedné z bank. Řekl, že potřebuje doplnit její e-mail k žádosti o úvěr. Žena mu na to odpověděla, že o žádný úvěr nežádala a že dokonce v dané bance ani nemá vedený účet. On jí potom sdělil, že se tedy jedná o podvod a že kontaktuje policii i její banku. A chtěl také, aby mu žena sdělila, u které banky má účet, což udělala.

„O několik minut později jí volal další muž, který se tentokrát představil jako údajný zaměstnanec už její banky. Ten informoval o možném napadení jejího účtů a ohrožení jejich financí s tím, že se jí ozve někdo z jejich bezpečnostního oddělení. Následně jí telefonoval třetí muž, ten se vydával za bezpečnostního manažera banky. Ženu instruoval, aby navštívila pobočku banky, kde měla vybrat své peníze a vložit je na rezervní účet, který jí on vytvořil. K tomu rezervnímu účtu jí zaslal i odkaz a měla se k němu přihlásit stejnými přihlašovacími údaji, jako má ke svému stávajícímu účtu,“ popsala policejní mluvčí.

Žena následně došla na pobočku banky, a aniž by si zde ověřila a zjistila, jestli opravdu je nějakým způsobem ohrožen její účet, peníze vybrala a následně dle pokynů třetího volajícího vložila pod jím zaslaným QR kódy do bitcoinmatu.

„Manažer banky přišel s legendou, že ty peníze do bitcoinmatu musí vložit z toho důvodu, že do nějaké údajné trestné činnosti nebo podvodu jsou zapojeni i zaměstnanci její banky, že ty peníze pocházejí z trestné činnosti a můžou být i označené. Proto, aby o ty peníze nepřišla, měla je vložit do bitcoinmatu na ten rezervní účet, který on ji vytvořil,“ dodala mluvčí.

Dobří manipulátoři

Paní se nikoho v bance na nic neptala, protože jí „bezpečnostní manažer“ řekl, že jsou do toho zapojeni i lidé z banky, tak to musí být všechno utajené. „Podvodníci, kteří se vydávají za bankovní úředníky, jsou velmi dobří manipulátoři a dokážou být velmi přesvědčiví a bohužel ty lidi přesvědčit o pravdivosti jejich tvrzení,“ poznamenala mluvčí.

Žena v tomto případě přišla o více než 660.000 korun.

Jak se nestat obětí

Co udělat, abych se do takové situace nedostal? Někdo mi zatelefonuje, jak na to reagovat? „Policisté doporučují, aby lidé byli opravdu obezřetní a dávali si pozor na tyto podezřelé telefonáty. Pokud vám volá pracovník banky a tvrdí, že je váš účet v ohrožení, kontaktujte nejlépe osobně, ale nebo také telefonicky banku a ověřte si pravdivost těch informací, které vám sděluje. Kontakty na tu banku nebo infolinku zjišťujte z ověřených zdrojů a z volně přístupných zdrojů,“ připomíná Kateřina Kubzová.

Skuteční bankovní úředníci nikdy nepostupují tak, že by vás telefonicky naváděli k vybrání peněz a jejich vložení nebo zaslání někam jinam. Je důležité nesdělovat citlivé údaje, ať už své osobní údaje nebo přístupové údaje do internetového bankovnictví či ke své platební kartě.

autor: Artur Kubica
Spustit audio