Mimoň bude mít nového zubaře, město mu teď staví ordinaci. Podobný plán mají i v České Lípě

V Mimoni připravují zubní ordinaci pro mladého lékaře. Město mu nakoupí také nákladné vybavení. Jinak by prý dlouhodobě potřebného stomatologa nebylo možné sehnat.

Jediná současná zubní lékařka ve více než šestitisícové Mimoni je už několik let v důchodovém věku. Tamní radnici se po dlouhém hledání podařilo sehnat zubaře, který je ochotný si otevří praxi na tamním sídlišti Letná. Bývalou školní jídelnu tam teď město přestavuje na ordinace.

V bývalé tělocvičně na mimoňském sídlišti Letná bude rentgen i zubař

„V tomto místě není žádné zdravotnické zařízení, všechna jsou v Nádražní ulici. To je na konci města a teď už je taky vlastnictví města. A nyní rozšiřujeme i sem. Chceme tady mít právě toho zubaře, protože ten by neměl být u normálních doktorů kvůli nemocem a takovým věcem. Zároveň zde bude rentgen, protože celá Mimoň musí jezdit pro rentgeny do Stráže nebo do Lípy,“ přiblížil starosta Petr Král zvolený za hnutí ANO.

Celkové náklady na rekonstrukci budovy, stavbu ordinací a potřebné zdravotnické vybavení odhaduje radnice asi na 14 milionů korun. Bez takto přívětivých podmínek by prý do Mimoně žádného dentistu nesehnali. „Dodělal si teď atestaci. Souhlasil s tím, že sem půjde a pomohl nám i s projektem, takže se to projektuje i podle jeho požadavků,“ doplnil starosta.

Sehnat zubaře a další specialisty není jednoduché ani pro větší města. Například v České Lípě také přibudou městské ordinace, a to v budově u Richterhofu. „Tam by v některých prostorách měly vzniknout nové ordinace a nahoře i byty, které by mohly využít právě třeba lékaři. Měli by to v jednom místě,“ přiblížila starostka Jitka Volfová z hnutí ANO. Podobný plán má město také s dalšími budovami, ve kterých je po dostavbě centrální úřadovny prázdno.

Spustit audio

Související