Mons. Josef Socha byl původně muzikant, ale jak říkal, byl „přesazený do světa ještě krásnějšího“

17. březen 2024

Smutnou zprávu jsme se dozvěděli. Ve věku 80 let zemřel Mons. Josef Socha - římskokatolický kněz, čestný papežský prelát a dlouholetý generální vikář královéhradecké diecéze. Do této funkce byl jmenován v roce 1997 arcibiskupem Karlem Otčenáškem a pokračoval i za biskupa Dominika Duky a jeho následovníka, současného královéhradeckého biskupa Jana Vokála.

Josef Socha byl původně hudebník a hudba patřila k jeho životu. Ale jak sám říkal, byl "přesazený do světa ještě krásnějšího".

Zemřel Mons. Josef Socha, čestný papežský prelát

„Upřímně, naplňuje mě to více, než svět kumštu, i když jsem na něj nezanevřel,“ přiznal Mons. Josef Socha, který v dalších letech působil také v Gruntě, v Kácově či ve Zbraslavicích.

A to až do chvíle, kdy za ním do Zbraslavic přijel v roce 1985 kapitulní vikář z Hradce Králové. Na tento okamžik zavzpomínal Mons. Josef Socha i v Českém rozhlase Hradec Králové, kde byl častým hostem.

Poslední rozloučení s Josefem Sochou bude v pondělí 18. března 2024 ve farním kostele Panny Marie Sedmibolestné v Předhradí ve 14 hodin a poté v úterý v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové také ve 14 hodin.

Mons. Josef Socha ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mons. Josefa Sochu si připomeneme v našem vysílání v neděli 17. března po 18. hodině pořadem, který natočila redaktorka Eva Zálešáková u příležitosti jeho 70. narozenin.

autoři: Eva Zálešáková , baj
Spustit audio

Související