Muž zadržovaný v Egyptě kvůli smrti manželky a dcery přiletěl zpět do Česka

31. říjen 2013
Zprávy

Čech, kterému v Egyptě letos v létě zemřely manželka a dcera, se vrátil zpět do vlasti. Petra Kramného z Karvinska egyptské úřady zadržovaly od srpna jako svědka, obviněn ani obžalován v souvislosti s úmrtím nebyl.

Vyšetřování případu i nadále pokračuje, prokuratura v Egyptě ale zrušila muži zákaz vycestovat. Kramný odletěl z Egypta do Prahy dnes ráno.

„Egyptské úřady nás informovaly o tom, že náš občan může opustit zemi, a my jsme ho neprodleně o této skutečnosti informovali, on využil této situace a Egypt přirozeně opustil,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí David Frous.

Zajištění letenky pro muže zprostředkovalo české zastupitelství v Káhiře. Pobyt uhradí cestovní kancelář Blue style. „V tomto směru nemám informace, kolik byla sazba za ubytování, ale určitě mohu vyloučit, že by se jednalo o statisíce,“ doplnil mluvčí CK Martin Slaný.

Petra Kramného se Český rozhlas pokoušel po příletu do Prahy kontaktovat, dopoledne však svůj telefon nezvedal.

Případ dál vyšetřuje egyptská i česká policie

Šestatřicetiletá Kramného manželka a jejich osmiletá dcera zemřely za dosud nevyjasněných okolností 30. července v pokoji hotelu Titanic Palace v Hurghadě, kde byla rodina z Karviné ubytována. Jejich smrt ohlásil právě Kramný, který uvedl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy.

Možnou verzi o otravě z jídla ale poté zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě. V českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem.

Případem se kromě egyptské policie zabývají i moravskoslezští kriminalisté, o ničem ale zatím nerozhodli. „Naše prověřování pokračuje standardním způsobem, ve věci dosud nebylo rozhodnuto. Nové informace ke zveřejnění k této trestní věci nemáme,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Policisté stále nezveřejnili ani oficiální výsledky pitvy, kterou provedl Ústav soudního lékařství v Ostravě. Těla obou zemřelých údajně přicestovala do Česka s velkým zpožděním a navíc bez vnitřních orgánů.

autoři: lej , dka , nov
Spustit audio