Muzeum Merkuru v Polici nad Metují nabízí mnoho novinek. Přibylo i několik unikátních velkých modelů

31. červenec 2022 08:21

Muzeum Merkuru v Polici nad Metují nabízí letos o prázdninách nově upravené expozice. Legendární ocelové město je větší než dřív a kvůli tomu ho provozovatelé museli přesunout do jiné místnosti. Jeho původní místo zaplnily unikátní velké modely sestavené z dílků slavné stavebnice. 

Čtěte také

Venku je horko, muzeum je plné lidí. A my s Pavlem Frydrychem, vedoucím Muzea Merkuru v Polici nad Metují, stojíme zatím pod schody. Já čekám, co tady uvidím nového. „Vydáme se po schodech nahoru, protože tam jsme na sezónu otevřeli novou, obnovenou část expozice s názvem Expozice velkých modelů.“

Vyšli jsme po schodech a míříme do zadní části muzea. „Tady bude naprosto jasně a zřetelně vidět, kde proběhly ony změny, včetně stavebních úprav.

A něco je cítit ve vzduchu

„Je to vosk na podlahu. A teď jsme se dostali právě do Expozice velkých modelů, nově připravené pro prázdninové návštěvníky, ukazuje Pavel Frydrych.

Stojíme v prostoru, kde dříve bylo umístěno legendární ocelové město. To už je ale posunuto jinak, teď jsou v této místnosti také obrovské modely. A převládá tu červená barva. Vidím ovšem i žlutou. „To je nejslavnější londýnský most Tower Bridge.

Čtěte také

Velikost všech těchto modelů je opravdu zarážející. Eiffelova věž je pořádně veliká. „Eiffelovka měří skoro tři metry a vrátila se nám po dvou letech putování po výstavách po celé České republice. Kromě ní jsem tu nejpyšnější na model letadla Cesna 152. To má rozpětí křídel skoro dva metry.

Při naší prohlídce muzea jsme tu potkali také maminku Šárku se synem Jirkou. Co se jim tu nejvíc líbí? „Ocelové město a Karlštejn. Doma jsme také už ze stavebnice Merkur vytvářeli modely. Dokonce jsme postavili osmnáctku tramvaj, která jezdila v Plzni. Teď je model v plzeňském dopravním podniku.

Muzeum Merkuru v Polici nad Metují nabízí mnoho novinek

Jdeme se podívat do další místnosti. Tady můj pohled okamžitě přitáhl model motorky stojící uprostřed. A za rohem je i skutečný motocykl. „Jednu menší místnost jsme věnovali pouze jednomu modelu. Je to legendární Jawa 350 Pérák. Máme ji tu vytvořenou z Merkuru v měřítku 1 : 2 a také zapůjčenou její skutečnou předlohu z roku 1951.

Čtěte také

Co dalšího se v muzeu chystá pro letošní sezónu? „Rádi bychom ještě upravili místnost s robotikou, ale bohužel narážíme na problémy, které byly ještě před několika lety naprosto nemyslitelné a nečekané. Že nejsou mikročipy, dodává Pavel Frydrych.

Všechny nové expozice Muzea Merkuru v Polici nad Metují na Náchodsku si mohou návštěvníci prohlédnout o prázdninách každý den, od pondělí do neděle.

Muzeum Merkuru v Polici nad Metují nabízí mnoho novinek

MERKUR, nejznámější česká hračka
Snad každý, kdo uslyší slovo MERKUR, si vzpomene na planetu naší sluneční soustavy. Ale většina snad i na nejznámější českou hračku stejného názvu. MERKUR je značka kovových stavebnic, vláčků a učebních pomůcek, která vznikla počátkem dvacátého století v Polici nad Metují.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související