Na Afriku specializovaná dvorská zoo poskytla přes zimu azyl labutím malým ze severu Evropy

10. únor 2024 07:39

Dnes se v Safari parku Dvůr Králové vypravíme za labutěmi. Dokonce za druhem, který nemá s africkým kontinentem nic společného. Na otázku jak se stalo, že na Afriku specializovaná zoo poskytla azyl labutím malým ze severu Evropy, odpověděl redaktorce Daně Voňkové zoolog Michal Podhrázský.

Čtěte také

Přijďte se na labutího „útěkáře“ a jeho družku podívat. Ve dvorském safari parku budou k vidění do příchodu jara, pak se vrátí do ZOO Hluboká. A jak je to se známou labutí věrností? Jisté je, že zůstávají spolu hlavně při hnízdění. Ale jako všechno i labutí věrnost má své výjimky.

U nás žijí tři druhy labutí: labuť malá, labuť velká a labuť zpěvná.

První divoké labutě, které nebyly uprchlicemi ze zoo, se v Čechách objevily až po druhé světové válce. Dříve byly symbolem boha Apollóna. Při letu byly labutě pozorovány nad Severním Irskem ve výšce kolem 8 800 metrů. Pro zajímavost, výškový rekord mezi ptáky drží supi, dokážou vzlétnout i do výšky 11 kilometrů.

Dvorská zoo poskytla přes zimu azyl labutím malým ze severu Evropy

V období hnízdění žijí labutě většinou v párech. Mimo hnízdní období tvoří hejna. Naše labutě mívají v mnoha případech po celý život jednoho partnera. Jsou ale i důkazy o tom, že sameček si opatří jinou partnerku přesto, že ta původní dosud žije.

Labutě se nesmí krmit pečivem

Pečivo obsahuje pouze sacharidy a sůl, což způsobí, že ptáci budou podvyživení a jejich mláďata se správně nevyvinou. Pokud chceme ve volné přírodě labutě krmit, tak obilovinami-žitem, ovsem nebo pšenicí. Nepohrdnou ani kukuřicí, hrachem nebo slupkami petržele a mrkve, ani listy salátu, květáku a brokolice.

Čtěte také

V zoologických zahradách mají návštěvníci zakázáno krmit veškerá zvířata.

Labuť malá se podobá labuti zpěvné jediným výrazným rozdílem kromě velikosti vzrůstu je tvar žluté skvrny u ozobí. U labutě malé je rozsah žluté menší než plocha černého zbarvení zobáku, směrem dopředu nedosahuje k nozdrám. Mladí ptáci jsou šedohnědí, s méně výraznou kresbou zobáku. Zvukové projevy jsou spíše štěkavé a kejhavé.

Labuť malá hnízdí v tundře u Severního ledového oceánu a zimuje v severozápadní Evropě. Vzácně zaletuje i do České republiky.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související