Na Průhonicích je nekrásnější zámecký park. Chodíme do něj každou chvíli, říká mim Michal Nesvadba

20. říjen 2023

Herec, mim a moderátor Michal Nesvadba prožil většinu svého života na pražském Žižkově. Nakonec ale přece jenom zatoužil po klidu v menší obci. A protože chtěl zůstat poblíž hlavního města a zároveň mít blízko do přírody, padla jeho volba na Průhonice na Praze-západ. Tam si postavil rodinný dům a je navýsost spokojený. Jak se mu v Průhonicích žije a jaká místa tam má nejradši, prozradil v pořadu Tady to znám.

Rodinný dům si Michal Nesvadba sám navrhnul. „Hrál jsem asi rok na velkém turné v Dánsku. A ten herec, který mě tam pozval, mě vzal na návštěvu i k sobě domů. A on měl ten rodinný domek tak šikovně postavený, že jsem si ho obkreslil. A pak jsem ho tady té stavební firmě namaloval,“ usmívá se Michal Nesvadba.

Na životě v Průhonicích se mu líbí především drobnosti. „Mě třeba hrozně baví, že tam máme kohouta. Štěkání psa člověk uslyší i na ulici v Praze, ale to zakokrhání kohouta mi dává ten opravdový pocit, že jsem na vesnici.“

Na životě za Prahou oceňuje i blízkost přírody. Například krásnou dendrologickou zahradu, uprostřed které stojí do kruhu vyskládané kamenné menhiry. „Dendrologická zahrada je poměrně velký park, je hezky prosluněný a je to nádherné místo pro procházky. A je tam i malý rybníček a také kavárnička. A i pro děti je to tam docela zajímavé,“ říká moderátor.

V Průhonickém parku se cítím jako doma

Ovšem za největší devizu Průhonic považuje tamní zámecký park. „Ten je pro procházky jako stvořený. Navíc, když má člověk vstup do parku jen dvě stě metrů od domu, tak se v něm prostě cítí jako doma. Je to úžasná oáza klidu. A i když je tam člověk každý den, pořád má pocit, že něco objevuje.“

Do Průhonického parku proto chodí velmi rád a často. A to nejen pro samotnou krásu parku, ale samozřejmě i pro zdraví. Park je přitom značně rozsáhlý. „Jsou tam i místa, kde já jsem ještě nebyl. A to mě moje žena tahá i do těch nejvzdálenějších míst. A já je vřele doporučuju, protože tam se to zbaví všech těch návštěvníků a najednou jste tam sami a narazíte i na překvapivá jezírka zasazená mezi stromy,“ popisuje Michal Nesvadba.

V Průhonickém parku je dokonce i malá botanická zahrada a také vyhlídkové místo, na kterém stojí gloriet. „Ta vyhlídka je hojně navštěvovaná. Sice odtamtud není vidět nijak daleko, ale pro velikost toho zámeckého parku je to tak akorát,“ dodává mim.

Průhonický park se podle něj krásně proměňuje i v závislosti na ročních období. On sám má nejraději jeho podzimní podobu, kdy se všechny stromy zbarví, a celý park má díky tomu úžasnou atmosféru.

Kde v Průhonicích můžete ochutnat čokoládu, co zajímavého nabízí tamní zámek a jakou cestu si Michal Nesvadba oblíbil, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Michal Nesvadba a Pavel Vítek
Spustit audio