Na řadě míst je udržení provozu vesnických prodejen potravin stále složitější, obce na ně doplácí

7. březen 2024 08:00

V některých vesnicích je stále složitější udržet fungující prodejny potravin. Právě ty přitom podle řady starostů patří mezi základní vybavenost - společně se školou, školkou a hospodou. Není proto výjimečné, že velká část obcí na provoz prodejen s potravinami doplácí nebo je alespoň podporuje z vlastního rozpočtu. 

Čtěte také

Vernéřovice na Náchodsku leží jen pár kilometrů od hranic s Polskem, žijí tady zhruba tři stovky obyvatel. O nakupující se stará Martina Zavadilová. „Mlaďáci si přijdou pro koblížky, koláče nebo rohlíky, prostě pro to, co si zapomněli koupit. A starší lidé, kteří nemají auto, si tu nakupují všechno.“

Denně tak přijde v průměru 70 lidí, přesto je provoz dlouhodobě ztrátový. Jedním z důvodů může být i to, že do jednoho z nejoblíbenějších polských obchodů je to jen asi deset kilometrů a na velké nákupy tam podle Martiny Zavadilové jezdí stále víc lidí. „To se hodně zhoršilo tím, že je v Polsku nákup levnější. Takže lidé začali hodně jezdit tam.

Čtěte také

Obchod ve Vernéřovicích provozuje sama obec, stejně jako hospodu. Každoroční ztráta je ve stovkách tisíc korun, říká nezávislý starosta Tomáš Havrlant. „Přesto si myslím, že je to pro obec důležité. Zastupitelstvo s tím souhlasí a jsou to peníze, které jsou účelně vynaložené.

A to prý nejen kvůli tomu, že si v prodejně lidé nakoupí. „Lidé se tu potkávají, mohou navazovat vztahy a je to zkrátka důležité pro zdejší společenský život.

Podobné je to i v řadě dalších obcí a to nejen v příhraničí.

Čtěte také

Třeba v Jasenné, jen pár kilometrů od Jaroměře, mají obchody s potravinami dva. Oba obec se zhruba sedmi stovkami obyvatel pronajímá, provoz ročně dotuje desítkami tisíc korun.

„Oba obchody bychom chtěli udržet, protože Jasenná je 4,5 kilometru dlouhá obec. Takže je opravdu dobré mít tu dva obchody. Občané si nakupují v obou, vysvětluje nezávislá starostka Jasenné Jitka Slezáková.

Provoz venkovských prodejen podporuje prostřednictvím dotačních programů také stát a řada krajů. Ten Královéhradecký letos rozdělí mezi víc než osm desítek žadatelů zhruba 4,2 milionu korun.

Spustit audio

Související