Na Rychnovsku dochází obcím trpělivost s neukázněnými řidiči a chtějí zavést měření rychlosti aut

25. červenec 2022 08:28

Některé obce na Rychnovsku připravují na svém území měření rychlosti aut. Doteď to nešlo, protože okresní Rychnov nad Kněžnou neměl kapacitu na vyřizování případných pokut. Vesnice tak reagují na zvýšený provoz související s rozvojem průmyslové zóny v Kvasinách. Systém na měření rychlosti má fungovat od podzimu.

Čtěte také

„Chodec se tady vůbec nemá kde vyhnout. Když jedou auta padesátkou, tak to stihnou, ale když se řítí příliš rychle a je jim to jedno, tak to byste je někam nadzvedl,“ stěžuje si Helena Hrbařová, která má dům hned u silnice, že v dlouhé vesnici Synkov-Slemeno řidiči často nedodržují předpisy.

Obec o radar usilovala několik posledních let, vždycky neúspěšně kvůli tomu, že nedaleký Rychnov nad Kněžnou by nebyl schopen pokuty vybírat.

„Všichni, co najíždí do práce, Kvasiny, eventuálně Orsil, tak jedou přes nás. Můžeme říct, že nám tady narostla doprava řádově o stovky procent. A řekněme, že nějakých 70 procent řidičů tady tu rychlost překračuje, popisuje situaci nezávislý starosta Synkova-Slemene Vítězslav Kapčuk.

Čtěte také

Podle něj značky nepomáhají a měření rychlosti je jediná možnost, jak řidiče donutit sundat nohu z plynu. V celé délce obce zhruba 3,5 kilometru by tak na podzim mělo fungovat úsekové měření. Podobně na tom jsou Ještětice, které jsou součástí Solnice.

„Podle našeho kontinuálního měření, tady více než 70 procent řidičů překračuje povolenou rychlost. A každý den tu jede minimálně takových pět automobilů i rychlostí více než 100 kilometrů v hodině, říká starosta Solnice Jan Hostinský.

Obě obce stavba bran a spojení s Rychnovem vyjde zhruba na 2 miliony korun.

Čtěte také

Rychnov nad Kněžnou teď musí vybudovat pracoviště, které dokáže přestupky vyhodnotit a rozeslat obsílky.

„Někde někdo něco změří, přijde to po datových linkách jako balík dat, a tak abychom ho dokázali nejlépe bez zásahu lidské ruky zpracovat, a rozeslat obsílky. To je ta první vlna. Pak už budou muset na přestupkové oddělení přijmout nějaké pracovníky, kteří budou řešit ty případy, kde řidiči nebudou ochotni akceptovat onu výzvu, popisuje starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa z uskupení Nezávislí za Rychnov.

V minulosti se městu nepodařilo najít odborný personál, který by administraci mohl zajišťovat. Teď se podle Jana Skořepy situace na trhu práce zlepšila. O radar projevili zájem také Kvasiny nebo Potštejn.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související