Na Vysočině už jezdí první řidiči mladší osmnácti let

20. únor 2024 06:30

Česká republika umožňuje od nového roku řídit auto i sedmnáctiletým řidičům. Jen na Vysočině už jich je téměř stovka a zájem roste. A to i přesto, že do provozu můžou vyjet jen pod dohledem mentora.

Od 17 let by chtěla za volant usednout i Adéla. „I kdybych měla řidičský průkaz od 18, tak bych stejně jako ze začátku jezdila s rodiči. Takže to bylo ve finále asi jedno,“ říká.

Výuka o rok mladších budoucích řidičů se podle instruktora jihlavské autoškoly Miloslava Cinka neliší od té běžné. V ostrém provozu ale mají mladí řidiči povinnost mít vedle sebe mentora.

„Mentor podle zákona musí splňovat určité parametry, aby mohl být mentorem. To znamená, musí mít řidičské oprávnění delší dobu jak 10 let, aby se nemohli kupříkladu dva sedmnáctiletí domluvit a jezdit spolu. Nesmí mít zadržen řidičský průkaz v posledních pěti letech - nesměl přijít o řidičské oprávnění. No a potom má mentor povinnost sedět na sedadle vedle řidiče. Sledovat situaci. Poskytovat rady no a věnovat se řízení,“ vysvětluje Miloslav Cink.

Jeden sedmnáctiletý řidič může mít zapsané až 4 mentory. Žádný z nich ale nesmí mít stržené body ve svém zápisu. „S tím, aby tam ten mentor byl zapsán, musí souhlasit ten sedmnáctiletý řidič, musí souhlasit ten mentor a musí souhlasit jeho zákonný zástupce,“ doplňuje Cink.

Sedmnáctiletých řidičů je v kraji Vysočina podle dat Ministerstva dopravy prozatím celkem 95. V České republice od začátku roku získalo řidičský průkaz víc než 1300 sedmnáctiletých řidičů a žádný z nich zatím o svůj doklad podle Ministerstva dopravy nepřišel.

Spustit audio