Nahlédneme do depozitáře opočenského zámku a představíme vám unikátní historickou žehličku

13. duben 2020 10:20

Zámecký depozitář v Opočně skrývá exponáty, které zatím návštěvníci neměli možnost vidět. Kvůli současnému nařízení vlády tuto památku lidé nemohou v těchto dnech navštívit a tak se pracovníci zámku zabývají i záležitostmi, na které jindy nezbývá čas. Procházejí rozlehlé depozitáře ve druhém patře zámku a kromě generálního úklidu připravují také nové expozice. 

S Milanem Junkem procházíme zámeckými depozitáři, které má na starosti. Nyní zde tráví velkou část času a objevuje poklady.
„Dnes jsem si pro vás připravil opět takové dámské téma. Jedná se o žehličku. My jsme původně mysleli, že je napařovací, protože má v zadní části takový kulovitý zásobník. Nedávno jsme ale zjistili, že onen zásobník není na vodu, ale na líh."

Čtěte také

Podle čeho tak soudíte?

„Když se celá ta zadní část vyndá ven, tak si můžeme všimnout takové děrované trubice, která je jasně ohořelá. Tedy v zásobníku byl líh, knotem se přiváděl dovnitř k hořáku, který přímo žehličku ohříval."

To znamená, že tato žehlička se nedávala nahřívat na kamna, jako jiné její řekněme vrstevnice.

„Přesně tak. Tento patent vznikl v 90. letech 19. století. Patentoval si to vídeňák Josef Feldmeyer. V době, kdy elektrická žehlička, která se zapojuje do sítě, byla hudbou budoucnosti, byly tyto žehličky opravdovým technickým pokrokem. Vyráběly se masově v různých variantách."

Trochu se rozhlédneme po depozitáři

„Protože je zámek stále uzavřen, tak jsme se rozhodli udělat takový předčasný generální úklid."

V depozitáři oděvů na opočenském zámku

Čím se v Opočně zabývají přiblížila referentka majetkové správy Ivana Koldová.
„Raději samozřejmě provádím návštěvníky, když je turistická sezóna. Ale pokud není, tak je tu spousta práce. Před Několika dny jsme se intenzivně věnovali čištění zbraní v depozitáři zbraní. A teď vyndávám postupně ze skříní a vitrín poklady, které tam jsou uloženy."

Čtěte také

A Ivana Koldová hned ještě doplňuje.
„Tady jsme konkrétně v depozitáři oděvů. Ještě nedávno jsem mělo vše vyndané ven a ze skříní jsem vyluxovala asi tisíciletý prach. Jdeme krůček po krůčku a jednotlivé vitríny otvíráme."

Díváme se na skříně, které v sobě mají šatní pytle. Co se v nich skrývá?

„Je to poměrně početná sbírka textilu. Když nahlédneme, tak se převážně jedná o divadelní kostýmy z 19. století. Některé jsou opravdu moc pěkné. Ovšem najde se zde i starší kus, máme tu například krásný barokní lovecký jelenicový kabát," říká Milan Junek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Opočenský zámek v současné době připravuje nové expozice. Návštěvníci je budou mít možnost spatřit v roce 2022. Jejich součástí budou i oděvy, na které jsme se dnes byli podívat.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související