Nálepka „nebezpečné město“ je falešná, Jablonec v ničem nevybočuje, myslí si primátor Miloš Vele

15. březen 2024

Sužují Jablonec dětské gangy, nebo jde o ojedinělé záležitosti? Co s tím dělá radnice a proč se na ni rodiče přepadených dětí zlobí? Ptali jsme se primátora Jablonce nad Nisou a vrchního velitele tamní městské policie Miloše Veleho z ODS.

Čtěte také

V roce 2023 řešila policie v Jablonci nad Nisou 19 případů napadení dětí a mladistvých tak zvanými dětskými gangy. Město posílilo hlídky městské policie, což situaci částečně zklidnilo.

29. února 2024 ale došlo k dalšímu pokusu o napadení, a to přímo v centru města, za bílého dne. Radnice kvůli tomu svolala mimořádnou tiskovou konferenci, které se účastnili primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Miloš Vele, ředitel územního odboru Policie České republiky Pavel Langr a ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

„Byl jsem ujištěn, že vše bude řádně vyšetřeno, a pokud bude potřeba, bude to předáno na přestupek nebo státnímu zástupci,“ uvedl k incidentu v našem vysílání primátor Miloš Vele.

Jaké prostředky má podle něj policie proti mladistvým násilníkům, kteří podle zákona ještě nemají trestní odpovědnost? „Legislativně máme ty rámce poměrně omezené, můžeme tedy působit především preventivně,“ upozornil primátor.

Už v roce 2023 byly v místech, kde se ve městě sdružují skupinky problémové mládeže, vidět hlídky městské policie, které mládež kontrolovaly. Po té se zdálo, že jich opět ubylo.

„V období zimy byl relativní klid, v podstatě se nic nedělo, událost z 29. února (2024) byla v podstatě první, která se odehrála. Ale už před tou událostí jsme měli naplánované další akce, které budou na území Jablonce probíhat, z loňska jsme se poučili a určitě jsme to nenechali spát,“ ujistil Miloš Vele.

Na facebookovém profilu, který založili rodiče napadených dětí, se vyjadřují i lidé, kteří přímou zkušenost s problémovou mládeží nemají. A objevil se tam komentář, že radnice investuje do různých věcí, ale neinvestuje do bezpečnosti.

„Ty informace jsou nepravdivé. Plynule investujeme do rozvoje městského kamerového systému. Od ledna (2024) jsme navýšili i počet dalších kamerových bodů, a nasadíme kamery s umělou inteligencí, které dokáží vyhledat pohyb problémových osob, jejichž záběry lze použít jako důkazní materiál,“ vyvrací status Miloš Vele.

Čtěte také

Děti a mladiství, kterým ještě nebylo 15 let, nemají trestní odpovědnost. Pak je tu kategorie mladistvých od 15 do 18 let, i u té je ale trestní odpovědnost omezená. Bývají to děti, které skončily základní školu, jsou evidovány na Úřadu práce a rodiče na ně dostávají dětské přídavky.

Z pohledu primátora Veleho by mohla být účinná regulace těchto dávek. „Ale nemůže to být tak, že nedostanou vůbec žádné příspěvky. Chápu, že pokud jsou na tom závislí, tak z něčeho žít musí,“ zdůraznil s tím, že by bylo potřeba systém řádně promyslet, aby v případě, že dojde k porušování zákona, byly příspěvky kráceny jen do určené hranice.

Přidal také obavu, kterou podle něj potvrzuje i diskuze na sociální síti, že někteří rodiče ani nevědí, co jejich děti ve volném čase dělají. „Myslím si, že to je úplně zásadní problém, že tady selhává elementární prvek, což za mě je vždycky rodina,“ domnívá se.

A jak se primátor dívá na to, že Jablonec nad Nisou získává nálepku nebezpečné město?

„Myslím, že ta nálepka je trošičku falešná. Když komunikuji s lidmi z jiných měst a se starosty z jiných měst, tak situace v Jablonci je hodně podobná, jako v jiných městech. A když se podívám do různých policejních statistik, a do statistik městské policie, jak jsme na tom s kriminalitou, tak Jablonec v ničem nevybočuje,“ říká Miloš Vele.

Kolik má jablonecká městská policie členů? Jakou roli při zvyšování bezpečnosti v Jablonci hrají preventisté anebo asistenti městských strážníků? A jaké další opatření v Jablonci nad Nisou pro prevenci dětské kriminality chystají? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.