Násilí mezi dětmi, nenávistné komentáře na síti. V Jablonci nad Nisou se potýkají s problémovou mládeží

8. březen 2024 14:41

Policie v Jablonci nad Nisou řeší kvůli konfliktu dvou skupin mládeže útočné a výhružné komentáře na sociálních sítích. Lidé případ spojují s takzvanými dětskými gangy, které ve městě způsobovaly problémy v roce 2023.

Čtěte také

Magistrát města i policie v Jablonci nad Nisou odrazují uživatele sociálních sítí od nenávistných a útočných komentářů, které se objevily v souvislosti s konfliktem dvou skupin mladistvých a nezletilých v centru města.

Jablonecká policie řešila několik případů problémové mládeže už v roce 2023, tentokrát jde ale podle ní o zcela ojedinělý a odlišný případ.

Městská policie v posledním únorovém týdnu řešila konflikt skupiny mladíků z Železnobrodska, která v centru Jablonce nad Nisou pronásledovala vrstevníky, vyhrožovala jim bitím a požadovala peníze.

Napadení incident ohlásili strážníkům, kteří útočníky zadrželi a předali policii. Podle ředitele jabloneckých policistů Pavla Langra zatím policie nikoho neobvinila a postupně všechny vyslýchá. Podezírá je z možného vydírání.

Podle policie případ nemá žádnou spojitost s problémovou mládeží, která ve městě působila vloni. Nikdo z prověřovaných zatím nemá na skupiny z minulého roku vazby, jak Českému rozhlasu potvrdil Pavel Langr.

„Zatím jsme nezjistili, že někdo z těch dětí by měl za sebou delikty z minulosti. Jak pro OSPOD jablonecký, tak železnobrodský, jsou neznámí. Nejsou to problémové děti, nebo děti, se kterými by již bylo nějaké řešení,“ řekl.

Policie i magistrát apelují na uživatele sociálních sítí, aby přestali psát výhružné a útočné komentáře a vyzývat k násilí. Policie už se nenávistnými komentáři začala zabývat.

Podle primátora Miloše Veleho z ODS se problémové skupiny mládeže podařilo dostat pod kontrolu. V roce 2023 šlo i o brutální útoky, které si děti nahrávaly a sdílely je na sociálních sítích. Policie proto v Jablonci posílila hlídkovou službu a zaměřila se na oblast Mšena a okolí jablonecké přehrady.

Městská policie posílila dohled také, a zřídila i speciální telefonní linku Bezpečí. Lidé se na ni můžou obrátit 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Město podle primátora Veleho podpořilo i terénní program zaměřený na problémovou mládež a její trávení volného času. Problematice se policie věnuje i při besedách na školách.

Spustit audio

Související