Nejúčinnější lékárna se může nacházet v malé zahrádce u vašeho domu. Bylinky na posílení imunity

7. říjen 2019

Začal podzim a nastal čas využít všech darů, které nám příroda poskytla. Je čas sušit, zpracovávat, zavařovat, konzervovat, míchat bylinkové směsi - prostě všechny přírodní produkty uchovat tak, aby nám mohly pomáhat a podporovat naši imunitu až do příštího jara.

O podzimu a jedlých i léčivých rostlinách na zahrádce si povídáme v naší radioporadně s Radkou Svatošovou. Tentokrát na téma: posílení imunity.

Čtěte také

Na zahradě najdeme ještě poslední květy měsíčku lékařského. Pamatujte, že léčivější jsou sytě oranžové květy. Měsíček patří mezi ženské bylinky, ale prospívá i játrům a žlučníku. Ve formě tinktury má také protirakovinné účinky. Jeho hojivé působení můžeme využít zevně na kožní problémy, ať už ve formě obkladů nebo masti.

Před prvními mrazíky sklízíme lichořeřišnici větší. Rostlina je jedlá a léčivá úplně celá. Vyniká lehce pálivou ředkvičkovou chutí. Má silné antibiotické působení, takže ji můžeme využívat i při nachlazení a zánětech močových cest. Pokud už rostlinka zasychá, můžeme si nasbírat zelená semena a připravit z nich tinkturu. Zralá semena uschováme na výsev v příštím roce.

Radka Svatošová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Snad největší zásobárnou vitamínu C a nepřeberného množství dalších vitamínů a biologicky aktivních látek je rakytník řešetlákový.

Je to keř, který poroste v každé půdě a hodí se na každou větší zahrádku. Mějte na paměti, že plody získáte jen tehdy, když budete pěstovat samčí a samičí rostliny. Pokud vám rakytník plodí jen málo, nezoufejte, keř je léčivý úplně celý a jako zásobárnu vitamínů můžete používat i listy. Ne nadarmo je prý dával Alexandr Veliký svým koním, aby měli krásnou srst.

Rakytník a nápoj z rakytníku

Jedinou vadou na kráse jsou ostré trny rakytníku, takže vaše ruce si sklizeň plodů protrpí. Existuje sice spousta vynálezů na usnadnění této dřiny, ale podle mého názoru není nad pečlivý ruční sběr.

Recepty:

Rakytníkový sirup - rakytník odšťavníme nebo rozmačkáme. Přecezenou šťávu smícháme se stejným dílem medu nebo cukru a dáme do vyvařených lahví. Zbylou drť z rakytníku můžeme dále zpracovat například na rakytníkový likér nebo usušit na čaj. Sirup uchováváme v chladu a užíváme jej v zimních měsících na podporu imunity.

Rakytníkový likér - rozdrcené plody nebo výlisky rakytníku necháme macerovat ve vodce nebo pálence s obsahem alkoholu minimálně 40%. Macerujeme minimálně jeden měsíc. Na dochucení můžeme hned ze začátku přidat vanilku. Nakonec směs přecedíme a dochutíme medem nebo zchladlým cukrovým sirupem.

Letošní podzim v krajině do dálky září růžové keře obsypané rudými šípky. Udělejme si zásobu na zimu. Šípky podporují naši imunitu a dodávají tělu potřebné vitamíny. Sušíme je v celku, nejlépe v sušičce při nízké teplotě. Podrtíme je teprve před použitím a můžeme je pak macerovat přes noc ve studené vodě. Druhý den popíjíme lahodný nápoj. Pokud šípky povaříme, vznikne nám odvar s výraznější chutí, ale s nižším obsahem vitamínu C.

Šípky

Na procházkách můžeme také sbírat kopřivová semínka, která sušíme a přidáváme do jídel nebo nakládáme do medu. Kopřivová semínka jsou také zásobárnou užitečných látek a umí tělu dodat energii. Kromě sběru plodů a semen pomalu můžeme začít vykopávat kořeny bylin, které ukončily své vegetační období.

Využijme na podzim bohatství toho, co nám příroda nabízí

Nejvíce našemu zdraví prospěje, pokud budeme konzumovat to, co právě dozrává a roste kolem nás.

Čtěte také

Užijme si sladkosti a chuti podzimního ovoce a ořechů. Zkusme se vyhnout nákupům dovozového ovoce a zeleniny v supermarketech. Tyto produkty jsou pěstovány za použití mnoha chemikálií a cestují k nám často přes půl zeměkoule. Neprospívají ani našemu zdraví, ani životnímu prostředí.

A pokud nemáme vlastní zahrádku, na každé mezi, v lesících či opuštěných zahradách najdeme spousty ovoce, které nikdo nesbírá, ořechy , houby. Anebo si na nejbližším trhu nalezněte „svého“ farmáře, který vám za pár korun rád přenechá to, co sám s láskou vypěstoval.

Přeji Vám hodně zdraví a vitality načerpané z darů naší přírody.

Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související