U jedné ze sokolovských základních škol vzniká parkoviště Kiss and Ride

7. únor 2018

U základní školy v Křižíkově ulici v Sokolově vzniká parkoviště značené jako Kiss and Ride (K+R), v překladu polib a jeď. Rodičům to umožní bezpečně vysadit děti přímo u vchodu do školy a po rozloučení se školákem uvolnit místo dalším autům. Půjde o první parkoviště tohoto typu ve městě.

„Spolu s tímto parkovištěm budujeme ještě jedno pro zaměstnance školy uvnitř školního areálu. Obě stavby budou stát celkem 2,7 milionu korun, dokončeny by měly být do konce dubna," řekl starosta Jana Picka. Rodiče podle něj před školou v minulosti už stejně parkovali, město pro ně místo jen lépe přizpůsobí.

Oficiální parkování u školy pro rodiče i zaměstnance bylo dosud v ulici Závodu Míru, kde je ale větší provoz a méně přehledná dopravní situace. Vystupování a nastupování tam tak pro děti znamená větší riziko přesto, že tam jsou dlouhodobě instalovány retardéry.

K novému parkoviště přibude i nová dopravní značka K+R. Parkování Kiss and Ride se v Česku i jinde ve světě využívá ke krátkodobému stání hlavně v návaznosti na veřejnou hromadnou dopravu, často bývá na letištích. Podobná parkoviště vznikají zejména v blízkosti nádraží a dopravních terminálů. Obecně umožňují krátkodobé parkování pro vystoupení a nastoupení.

zdroj: ČTK
Spustit audio