Novela zákoníku práce má vliv také na návštěvy památek. Někde zdraží vstupné nebo omezí prohlídky

18. březen 2024 08:13

Provozovatelé hradů a zámků, ale i muzea či koupaliště, se chystají na novou sezónu. Některé památky již kvůli novele zákoníku práce ohlásily, že zdraží vstupné nebo omezí služby. Sezónní zaměstnanci mají totiž nárok na dovolenou a také na příplatky o víkendech a svátcích. Pro provozovatele a majitele to znamená vyšší náklady. 

Například na zámku v Doudlebech nad Orlicí tak zdraží vstupné, možná i omezí počet prohlídek, říká správce Petr Dujka. „Bude to pro nás velká zátěž a na to doplatí návštěvníci. Protože pokud si budeme chtít udržet standard, budeme muset omezit i prohlídky. A tak nám nezbyde nic jiného, než čas mezi prohlídkami prodloužit.“

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Spustit audio

Související