Od čtyř let jezdí Jakub Novotný autokros, v devatenácti je mistr Evropy: Obhajovat bude ještě těžší

18. duben 2024

Představíme vám jednu z největších nadějí našeho autokrosu. Teprve devatenáctiletý Jakub Novotný z Robous u Jičína je už držitelem titulu mistra Evropy z minulého roku, k tomu má také  mnoho juniorských mistrovských titulů. A protože letošní autokrosová sezóna je celá před námi, tak si i o ní budeme povídat.

Jakub Novotný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nejdříve chci blahopřát k loňskému mistrovskému titulu. Jaké byly pocity, když jste vyhrál? Byl to splněný sen?
Děkuji vám. Samozřejmě, to je splněný sen, jelikož naposledy jsme mistrovství Evropy vyhráli v roce 2018. Ta minulá sezóna byla velmi náročná, jelikož na závodech se vždy objeví 30 a více závodníků nebo soupeřů, ale po dvou smolných letech 2021 a 2022 jsme si přáli nějaký kvalitní výsledek a to se podařilo. Emoce jsou samozřejmě obrovské a moc jsem si to užil.

Jeli jsme se podívat na závody a odjeli s novou buginou. Ve čtyřech letech jsem ještě neuměl psát, ani pomalu chodit, ale řídit už ano.
Jakub Novotný, mistr Evropy v autokrosu

Jelo se ve Španělsku, v Katalánsku, takže za podmínek, na které přeci jen tady asi nejsme moc zvyklí, bylo velké vedro?
Je to velmi náročné ve Španělsku, protože teploty byly opravdu vysoké. Nejhorší je to vždy, když čekáme před rozjížďkou nebo před finále, teče z vás pot a ještě ona psychická podpora, která je potřeba, tedy úplně jednoduché to nebylo, ale zvládli jsme to a podařilo se.

Čtěte také

Vy jste měl velkou psychickou podporu určitě ve svém týmu, možná bych řekl, tak trochu rodinném týmu.
Začneme dědou, to je můj mechanik, potom táta, máma, bratr a sestra, potom můj nejlepší kamarád a má přítelkyně. Do Španělska jsme jeli s týmem Alfa Racing, jelikož to je velká dálka, ale jinak všude na závody jezdíme sami.

Musí být na autokrosovou buginu řidičák?
Řidičák nemusí být, jelikož děti jezdí už od čtyř let autokros, tedy řidičák absolutně nepotřebujeme. Potřebujeme jen licenci, o kterou si musíme zažádat Autoklub České republiky, a musíme samozřejmě splnit nějaká kritéria. Jako například mít čistý rejstřík.

Naděje českého autokrosu, Jakub Novotný z Robous u Jičína, je už držitelem titulu mistra Evropy

V kolika letech jste začal se závodními buginami?
Já jsem právě začal už ve čtyřech letech, takže nějakou dobu jezdím. Ale na Jardu Hoška, který to jezdí už přes 40 let, ještě nemám. Je to ještě hodně daleko, abych se dostal na jeho úroveň, tak dlouho být v autokrosu. Ale jezdím už nějakých zhruba 15 let.

Jezdím se soupeři, kterým je 30 let i víc. Už to jsou taťuldové oproti mně. Ale nechci nikoho urazit, oni jsou zase velmi zkušení.
Jakub Novotný, mistr Evropy v autokrosu

Kdo vás k tomuto sportu přivedl? Děda, který je váš mechanik?
Ano, děda. On jezdil a stavěl motokáry i závodní traktůrky, jelikož v jeho vesničce se konala traktoriáda. A pak samozřejmě i táta, který je prodejcem automobilů, takže k tomuto sportu měl také blízko, měl nějaké známosti. Jeli jsme se podívat na závody a odjeli jsme s novou buginou. Ve čtyřech letech jsem ještě neuměl psát, ani pořádně pomalu chodit, ale řídit už ano. A hned ten první jsme začali vyhrávat. Takže to bylo docela šílené, nikdo tomu nevěřil. Měli jsme trošku nosánek nahoru a šli hned dál do šampionátu České republiky, ale tam už jsme trošku dostávali přes prsty, tam už byla konkurence větší. Ovšem to je zapotřebí, aby se člověk posouval.

Čtěte také

Následovaly juniorské buginy, tam několik mistrovských titulů. Tak čeho si nejvíc ceníte?
Rok 2018 byla má první sezóna s Alfa Racing, to byla velmi zajímá sezóna, jelikož tam hodně lidí jezdilo třeba už čtyři roky, a já, třináctiletý kluk mezi osmnáctiletými. A porážel jsem je. Byli dost překvapení, tak to je asi můj největší úspěch a jsem na to pyšný. Byl to boj od začátku do konce. I český titul jsme zvládli a získal jsem ocenění Evropský talent roku 2018. Takže toho je docela dost.

V kategorii Buggy 1600 jste teď držitelem titulu mistra Evropy. To takový mezistupeň mezi juniorskou a dospěláckou kategorií?
Dá se říct, že už to je vlastně dospělácká kategorie, jelikož jezdím se soupeři, kterým je 30 let i víc. Už to jsou taťuldové oproti mně, jsem mezi nimi takový malý synáček. Ale nechci nikoho urazit, oni jsou velmi zkušení, už tam jezdí několik let. Jen se mezi nimi cítím občas blbě, jelikož nejsem moc ostřílený. Ale rok co rok se zlepšuji a snažím se přemýšlet hlavou.

Čeká nás určitě velký boj, jelikož máme terč na zádech. Říká se, že obhajovat je těžší, než získat samotný titul. Ale budeme se snažit.
Jakub Novotný, mistr Evropy v autokrosu

Pak je ještě vyšší kategorie, tou je Super buggy. Tam se dostane kdo?
Tam se vlastně dostane kdokoliv, jen jsou k tomu nutné už velké finance a časově je to také hodně náročné. A samozřejmě jezdecké umění je zapotřebí.

Čtěte také

Jak finančně náročná záležitost jsou závody v autokrosu?
Je to velmi drahý koníček. Samozřejmě si tím nevydělávám, i když jsem v reprezentaci České republiky, tedy nějaká návratnost tam je. Ovšem Super buggy už je velmi finančně náročná, tam se to pohybuje v milionech, dá se říct. I časově to je velmi náročné, musí se dělat repase motoru například. Ale těším se tam a doufám, že bych se v Super buggy mohl za rok nebo dva objevit.

Kde se vám jezdí nejlépe u nás? Do Štikovská rokle, což je Mekka autokrosových závodů v Česku, to nemáte daleko.
Říká se, kdo nejel Paku, nejel autokros, takže já zůstanu u Nové Paky. Mám to za humny, pár kilometrů za domem, takže Nová Paka je má srdcovka. Je tam velká dávka adrenalinu, který každý závodník motorsportu potřebuje. Tedy Nová Paka je určitě nejoblíbenější. A pak se mi jezdí dobře ve Francii, jsou tam velmi zajímavé tratě, hodně technické, což mám rád a vyhovuje mi to.

A jsou také tratě, které nemáte rád?
Určitě. Závody v Lotyšsku a v Litvě jsou vlastně o ničem, jezdí se tam jen rovně, jedna zatáčka, zase zpátky rovinka, zatáčka a zase zpátky. Je taková nic moc trať, přitom auto dostává hodně zabrat. Já mám rád kopečky a boule, to mi vyhovuje. A hlavně technické tratě.

Čtěte také

Co máte ještě rád kromě autokrosu? Máte vůbec čas, při takovém zatížení a vytížení, ještě na nějaké další koníčky či zábavu?
Rád si zahraji na počítači, jsem prostě z té počítačové generace. Takže závodím s volantem při různých simulačních hrách. A potom, samozřejmě jako každý pořádný kluk, sleduji fotbal. Včera zrovna hrál Real Madrid proti Manchesteru City a Real vyhrál, tak jsem byl spokojený. A stolní tenis si občas zahraji.

Co škola? Studujete Střední řemeslnou a strojní školu v Novém Bydžově, jste letos ve čtvrťáku, takže vás brzy čeká maturita.
Je to tady, už klepe na dveře. Ale věřím, že to bude dobré. Musím poděkovat všem učitelům, zejména třídnímu učiteli, a plno dalším lidem, kteří mi pomohli se k maturitě dostat. Doufám, že budou shovívaví a nějakým způsobem to společně zvládneme.

Jaká bude letošní závodní sezóna?
Čeká nás určitě velký boj, jelikož máme terč na zádech. Říká se, že obhajovat je těžší než získat samotný titul. Budeme se snažit obhájit oba dva tituly a urvat úplně každý bod ze závodů. Sbírat body a vyhrávat, pokusit se o nějaký skvělý výsledek.

Jakub Novotný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Jakub Novotný, velká naděje našeho autokrosu z Robous u Jičína. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související