Odpočinková zóna Cidlina plná zeleně a klidových zákoutí vyroste u sídliště Nové Město v Jičíně

1. únor 2019 10:19

Část mezi jičínským sídlištěm Nové Město a řekou Cidlinou se změní. Město v březnu plánuje vyhlásit architektonicko-krajinářskou soutěž na odpočinkovou zónu Cidlina. Vyrůst by tam měl velký park, plný zeleně a klidová zákoutí.

Cyklisté se v Jičíně dočkají dostavby a propojení cyklostezek. Městu se podařilo získat dotace

Cykloturistika patří ke zdravému životnímu stylu (ilustrační foto)

Dostavba a očekávané propojení cyklostezek čekají na cyklisty v Jičíně. Městu se podařilo získat potřebné peníze na projekty a realizace od Královéhradeckého kraje. Vybudován bude také zcela nový cyklopřechod v části Popovice. 

„Do zastupitelstva jde nyní materiál, který znamená schválení financování této projektové dokumentace ve výši 3,4 milionu korun. Což by mělo obsáhnout všechny náklady s tím spojené," říká místostarosta Jičína Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

A dodává, že vítěz by měl pro město zpracovat i všechny stupně projektové dokumentace. Vítěz architektonické soutěže by mohl být známý v polovině letošního roku. Dokumentace by mohla být hotova do konce roku 2021. Následně by se mohlo začít se samotnou stavbou.

„Město Jičín na zóně Cidlina v poslední době pracuje poměrně intenzivně. To znamená, dokončilo výkupy pozemků a přeložilo vysoké napětí," vysvětluje Petr Hamáček.

Odpočinková zóna plná zeleně a klidových zákoutí (ilustrační foto)

Odpočinková zóna o rozloze 7,5 hektaru by měla vzniknout na dosud nevyužívaném území mezi jičínským sídlištěm Nové Město a řekou Cidlinou.

Kolik peněz bude přeměna této lokality stát, přibližuje starosta Jičína Jan Malý z Hnutí ANO: „Maximálně 40 milionů. Kdyby to bylo 40 milionů a 100 tisíc, taky to budeme samozřejmě respektovat."

Podle mluvčího Městského úřadu v Jičíně Jana Jireše by v zóně Cidlina měly vzniknout vycházkové trasy, odpočinková místa, sportovní hřiště malých rozměrů, nebo herní koutky pro děti: „To vzejde opravdu z oné krajinářsko-architektonické soutěže. My ji nechceme nějakým způsobem limitovat nebo určovat fantazii soutěžících."

Odpočinková zóna plná zeleně a klidových zákoutí (ilustrační foto)

Do budoucna by v této lokalitě mělo dojít k propojení dvou ulic na protilehlých stranách zóny.

Výstavba komunikací pro automobilový provoz zatím v plánovaných 40 milionech investic není.

Spustit audio

Související