Okresní soud v Ostravě uložil osmiměsíční podmíněný trest Liskové

9. duben 2024 14:15

Okresní soud v Ostravě uložil aktivistce Nele Liskové osmiměsíční trest se zkušební dobou na 2 roky. Podle obžaloby Lisková na sociálních sítích šířila manipulativní příspěvky. V nich se například vymezovala proti Pirátské straně a vyzývala k denacifikaci a deukrajinizaci Česka. Rozsudek není pravomocný a Lisková vinu odmítla.

Nela Lisková vinu popřela a ještě v soudní síni hned po vynesení rozsudku řekla, že určitě odvolání podá. Ten osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky, vlastně znamená, že po dobu dvou let musí Lisková vést, jak říká soud, řádný život. A pokud by znovu například šířila své myšlenky, mohla by dostat ten trest ve výši osmi měsíců ve vězení. Její advokát navrhoval zproštění v celém rozsahu.

Lisková na rozsudek poté reagovala slovy, že šlo o politicky zmanipulovaný proces na objednávku politiků a že je souzena neoprávněně jen za to, že vyjádřila své názory.

Emotivní soud

Soud byl poměrně emotivní, obžalovaná měla v soudní síni asi patnáct příznivců. Jednalo se o rodinné příslušníky, známé anebo také podporovatele. Ti se emotivně vyjadřovali hlavně během čtení rozsudku. Konkrétně v pasáži, kdy soudce zmínil, že Lisková neoprávněně nazvala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nacistickou zrůdou. Soudce nato namítl, že byl demokraticky zvolený a že ho takto urazila neprávem. Na to se ozvali právě její příznivci, kteří se vyjádřili v tom smyslu, že se čtení rozsudku nedá poslouchat, že soudce jedná podjatě, a situaci přirovnali k monstrprocesům komunistické justice 50. let. Soudce je proto musel i vyzvat k odchodu.

Nela Lisková podle soudu prostřednictvím facebookových stránek a twitterových příspěvků (nyní sítě X) vyzývala k takzvané denacifikaci a deukrajinizaci Česka. Myslela tím, jak sama vysvětlila, že vláda podporuje ukrajinská fašistická uskupení, kriminální živly, které do země pouští, a že liberální politické strany, například zmíněná Pirátská strana, svým přístupem ohrožují běžné a spořádané občany.

Proto soud rozhodl, že musí dokonce i do tří dnů od rozsudku smazat svůj twitterový účet a další podobné nenávistné příspěvky už nešířit.

Spustit audio

Související