Opozice chce prověřit všechny smlouvy na poradenství, které Ústecký kraj má

22. březen 2021 15:44

Část krajských zastupitelů se pokusila odvolat ústeckého hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO. Čtyři strany a hnutí tím reagovaly na kauzu poradenských smluv pro hejtmanovu spolupracovnici. Hejtman nakonec tlak na odvolání ustál. Opozice chce ale prověření všech smluv na poradenství, které Ústecký kraj má.

Čtyři zastupitelské kluby – Lepšího severu, KSČM, Starostů a nezávislých a Pirátů chtěli hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO odvolat z několika důvodů.

„Důvody, které nás k tomu vedou, jsou podle nás zatím naprosté nezvládnutí vakcinace proti covid-19, uzavírání nestandardních smluv a schvalování jeho osobou na Krajské zdravotní, a to ve prospěch jeho tehdejší asistentky, apní Vladislavy Marschallové,“ vysvětlil mostecký primátor a krajský zastupitel Jan Paparega z uskupení Lepší Sever.

Hejtman Jan Schiller z hnutí ANO nakonec tlak na odvolání ustál: „Mají na to právo, mohou to udělat – tak ten požadavek vznesli. Hlasovalo se o něm a hlasování dopadlo tak, jak dopadlo.“

Hejtman podpoří kontrolu smluv na poradenství

Hejtman podpoří i opozicí navrženou kontrolu smluv, které má kraj na poradenství uzavřené s dalšími lidmi.

„Samozřejmě. Hlasoval jsem i pro to, aby to bylo zařazeno do programu. Takže určitě ano, ať kontrolní výbor dělá svou práci a finanční také. Ať tedy ty smlouvy zkontrolují,“ uvedl Schiller.

Co bude opoziční hnutí STAN zajímat, uvedl Filip Ušák: „Pokud se bavíme o těch poradenských smlouvách, tak chceme znát to plnění. Také nás bude zajímat to plnění v čase, protože se objevují nejrůznější spekulace – třeba týkající se smlouvy pana Richtera.“

Jan Richter z hnutí ANO ale odmítá, že by měl poradenskou smlouvu na různé částky.

„Mám ji uzavřenou od 16. listopadu 2020 a částka je stále stejná – cca 7 400 hrubého,“ doplnil předseda krajského hnutí ANO Jan Richter.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související