Závody do vrchu, zaplétání máje i ukázky práce kovářů - užijte si víkend na Vysočině

2. květen 2024, aktualizováno

O víkendu se můžete na Vysočině zapojit do jihlavského zaplétání máje, obdivovat a vyzkoušet si práci kovářů nebo fandit při závodech do vrchu. Vybírejte z našich víkendových tipů.

PÁTEK

V souvislosti s oslavami svátku sv. Floriána, patrona hasičů, kominíků a všech profesí, které mají co do činění s ohněm, se veřejnosti otevřou brány všech jedenadvaceti stanic profesionálních hasičů v našem kraji. (viz plakát)

Dny otevřených dveří Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina

V Jihlavě se slaví Májový jarmark. Na Masarykově náměstí už v pátek od 10:00 do 18:00 hodin a v sobotu od 15:45 pokračují "zaplétáním máje", kterého se zhostí Horácké folklorní sdružení Horfos. Souběžně bude na náměstí probíhat akce "Den růžových vín" s degustací více než 60 druhů vín.

Program

Pátek:

10:00 – 18:00 Tradiční májový jarmark

14:00, 15:00, 16:00 Vystoupení folklorních skupin Holubička Daruvar a Končenická chasa

Sobota:

13:00 – 21:00 Den růžových vín (Vinárna Vinové Jihlava)

14:00 – 15:45 Představení horáckých folklorních souborů I.

15:45 – 16:00 Zaplétání máje

16:00 – 17:00 Představení horáckých folklorních souborů II.

17:30 Koncert kapely Tekuté noty

Santiniana – pod tímto názvem se skrývá komorní festival italského typu – tedy hudba s dobrým vínem a ojedinělý genius loci Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. V pátek od 15:00 hodin začíná představení programu festivalu a ochutnávka festivalových vín. Minikoncertem se představí dramaturg akce, skladatel a kytarista Lukáš Sommer a sopranistka Karolína Cingrošová. Programem provází spisovatel a rozhlasový moderátor Václav Žmolík. 

Na komentovanou prohlídku nazvanou Jihlavské prvorepublikové vily jste zváni v pátek od 16 hodin. Výchdiště je u brány Matky Boží. Procházka povede po honosných vilách časů první republiky v Jiráskově, Dvořákově a Vrchlického ulici.

Múza Versailles – Hlasy tří světů, to je koncert, který můžete navštívit v pátek v 17:30 v Horní Pasece u Ledče nad Sázavou. V rámci 3. ročníku mezinárodního festivalu vokální hudby Hlasy tří světů vás srdečně zveme na Píseň Písní – renesanční duchovní hudba v podání souboru Capella Mariana.

43. ročník tradičních závodů automobilů do vrchu v Náměšti nad Oslavou je na programu tento víkend od pátku až do neděle. Všechny tři dny je připraven doprovodný program, v pátek zdarma, v sobotu a neděli vstupenky na místě.

pátek 3.5.2024 16:00 - 20:00 hod. Technické přejímky

sobota 4.5.2024 8:00 - 12:00 hod Tréninkové jízdy

13:00 - 17:00 hod. Závodní jízdy

neděle 5.5.2024 8:00 - 10:00 hod Tréninkové jízdy

10:00 1. závodní jízda

13:00 hod Slavnostní zahájení

13:30 - 17:00 hod. 2. a 3. závodní jízdy

SOBOTA

Jarní chovatelská výstava, která přiláká domácí hospodáře a drobné chovatele, proběhne v sobotu i v neděli v Novém Městě na Moravě. Tentokrát je spojena s Okresní expozicí chovných samců králíků. Výstava je otevřena v sobotu od 8:00 hodin, takže návštěvníci mohou být přítomni posuzování, které dopoledne probíhá. Kromě zhlédnutí a prodeje vystavených zvířat, zde bude i možnost zakoupit chovatelské potřeby a krmiva. Výstavu najdete v chovatelské stanici na ulici Nezvalova 1549.

Za kováři na Šlakhamr! V sobotu se od 10:00 do 17:00 hodin sjedou kováři z různých míst České republiky na technickou památku Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou. Za nimi se mohou vypravit všichni zájemci o kovářské řemeslo, aby je pozorovali při práci na na mobilních výhních, i na velkém, vodou poháněném bucharu, který je jedním z pěti plně funkčních zařízení u nás. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet, jak náročné je ukovat například obyčejný hřebík.

Traktoriáda Herálec u Svratky je v plánu na sobotu, pořádá ji od 7 do 18:30 Motorsport Herálec. V motoristickém areálu za fotbalovým hřištěm budou připraveny disciplíny jako spanilá jízda obcí, couvání s vlekem, přetahování traktorů, soutěž o nejkrásnější traktor, jízda terénem na čas, a hlasování diváků o nejkrásnější traktor. Připraven je samozřejmě i program pro nejmenší. Děti pojedou stejně jako minulý rok závody, a to se šlapacími traktůrky a elektrickými traktůrky a autíčky.

Veselá pohádka

Infocentrum JE Dukovany zve v sobotu 4. května na speciální zábavně naučný dětský program Po stopách elektřiny. Energetici připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu i užití elektrické energie hravou formou a soutěžemi, které dětem usnadní vše pochopit. Provedou je také okolím elektrárny na vinici s včelími úly, a nabídnou jim na památku si pořídit fotku s jadernou stračenou. Prohlídky od 9.00, 10.30, 12.00, 13.30 a 15.00 hodin. Registrace na ZDE.

Máte rádi klasické veterány, konkrétně brouky značky Volkswagen? Pak je pro vás pozvánka do zámku v Polici na Třebíčsku. 30. Mezinárodní sraz Beetle a New Beetle má tentokrát téma Narozeninová párty, a to z dobrého důvodu – klub slaví již 15 let své existence! Koná se od 9:00 do 12:00 (sraz, registrace, číslování vozů). Návštěvníci mohou přijít v maskách, volit se budou nej kostýmy a nej auta.

Prohlídky historických interiérů bývalého hotelu Veliš v rámci Mezinárodního dne památek nabízí Žďár nad Sázavou. Historička Lenka Šimo provede hotelem v 9:00, 9:30, 10:00, 10:30, 11:00 a 11:30.

Den zázraků na hotelu Medlov, jógová tradice, tvořivé dílničky a zábavné odpoledne se skřítkem Ostružinkou. Věděli jste, že se 4. 5. slaví Den zázraků? Na Medlově se budou od 12.00 otevírat tvořivé dílničky, kde si malí i velcí můžou vytvořit bublinková přání a zavěsit je do větví Medlovského stromu přání. V sobotu také začíná série jógových lekcí, které budou probíhat každou květnovou sobotu ve stejném čase, tedy 10.30 – 11.30. Lekce bude dle počasí probíhat na louce, ve venkovním stanu či ve velkém sále.

Současně se také otevře Pohádková stezka Skřítka Ostružinky s výstavou a autorským čtením.

Od 14.00 hodin začíná zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi, zahájení výstavy dětské knihy Skřítek Ostružinka s autorským čtením spisovatelky Lenky Junové a ilustrátorky Jany Smetanové. A pozor, se Skřítkem Ostružinkou jsme pro Vás připravili také pohádkovou stezku na naší louce Obecnici a v přilehlém lese.

Ekocentrum Rojko ve Věcově na Žďársku pořádá v sobotu setkání s permakulturou. (více na plakátku)

Permakultura v Koníkově

V Malči na Havlíčkobrodsku mají krásný zámek a v něm se v sobotu koná Koncert Stamicova kvarteta. Od 19:00 hodin se rozezní v podání Stamicova kvarteta hudba Bedřicha Smetany i s možností prohlídky zámecké expozice.

Jarní slavnosti piva pořádají v klášteře Želiv. 2. ročník Jarních slavností piva začíná v 11 hodin v Opatské zahradě kláštera Želiv. Na slavnostech se představí několik pivovarů, připraveny budou pivní hry, kde si každý může zkusit štěstí, sílu nebo dovednosti. Doprovodný program obsatará živá hudba od lidové hudby přes jazz až po rockovou hudbu.

Ve Světlé nad Sázavou se bude hrát pohádka pro děti. V 15 hodin uvádí světelská KyTICe představení Velryba Lízinka aneb dobrodružství v českých řekách. Pohádka je provázena písničkami od Marka Ebena, a nastudovalo ji Divadlo Krapet.

Vítání ptačího zpěvu

NEDĚLE

Akva tera zoo trhy najdou milovníci a chovatelé akvarijních a terarijních živočichů v KD Ostrov v Havlíčkově Brodě. Mezi 8. a 12. hodinou uvidí množství exotických zvířat a budou mít možnost pochovat si některého mazlíčka a vyfotit se s ním, nebo si vyslechnout odborné rady od chovatelů.

Světový den rodičů předčasně narozených dětí se slaví také v Havlíčkově Brodě. Účastníci vybíhají a vyrážejí na procházku, aby podpořili rodiče předčasně narozených dětí na jednotkách intenzivní a intermediální péče 27 českých perinatologických center, kde se specializují na péči o nezralá a nemocná miminka. Začátek je ve 14:00 hodin. V minulých letech se zúčastnilo celkem 17 301 účastníků a vybralo se celkem 2 912 325 Kč. Přihlásit se můžete ZDE.

A nakonec setkání pěveckých sborů Harmonie a Harmonie Ladies v Nové synagoze ve Velkém Meziříčí. Od 18 hodin se představí Studentské pěvecké sbory při ZŠ Školní na koncertě pořádaném při příležitosti získání zlatého pásma na krajské postupové přehlídce Choralia magna 2024. Hostem večera pěvecký sbor SLUNKO, vítěz kategorie dětských pěveckých sborů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.