„Panímámo, pečtě šišky, neb kobližky, medvědáři jdou!“ Masopust na Šrámkově statku v Pileticích

22. únor 2020

Odobí od svátku Třech králů do Popeleční středy představuje masopustní čas. Vzhledem k tomu, že Popeleční středou počínal čtyřicetidenní půst a tvrdý řád, uměli si naši předkové masopustní období náležitě užít. Zejména do posledních tří masopustních dnů (tzv. ostatků) se soustředily bohaté a různorodé obyčeje - obchůzky, přestrojování, specifická jídla, tance a taneční hry. 

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost letos již po jedenácté přiblíží masopustní tradici a její zvyky návštěvníkům Šrámkova statku v Pileticích o Taneční neděli, která letos připadá na 23. února.

Čtěte také

Dvorek statku, počínaje desátou hodinou dopolední, ožije venkovním trhem s nabídkou masopustních dobrot, prodejem zabijačkových pochutin, ukázkou bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků a především obchůzkami masopustních maškar. Masopust, Žid, Ženich a Nevěsta, Půst, Laufer, Medvěd a další maškary ovšem nejprve budou muset požádat hospodáře piletického statku o svolení k tropení žertů a legrácek!

Starobylá stodola se promění v improvizované divadélko a lidový loutkář Jirka Polehňa v krátkých Pohádkách na slámě dětem převypráví příběh O chaloupce k nakousnutí, O hubaté Káče, O Smolíčkovi Pacholíčkovi a O Budulínkovi.

Masopust na Šrámkově statku v Pileticích

Světnice v roubence bude patřit „tetičkám Apolenkám“, které ji nejen provoní tradiční královéhradeckou masopustní pochoutkou - Božími milostmi, ale dají příchozím i ochutnat. Při tom budou povídat o masopustních zvycích a obyčejích a o způsobu života dřívějšího venkovského obyvatelstva.

Masopust na Šrámkově statku v Pileticích

Pro děti jsou připraveny tvořivé dílničky, při nichž si budou moci vyzkoušet předení na kolovrátku, paličkování, drátování nebo zdobení perníčků, vyrobit si dřevěného čuníka nebo jednoduchou masopustní masku. Řadu výrobků si budou moci návštěvníci zakoupit jako milé dárečky pro radost svou i svých bližních.

V rámci programu, jenž potrvá do čtyř hodin odpoledne, budou mít příchozí příležitost prohlédnout si „zimní“ provoz venkovského statku, ohřát se u kachlových kamen v roubence a bez chvatu a shonu nasát atmosféru zašlých časů.

Pozornosti návštěvníků by jistě neměla uniknout ani národopisná výstavka věnovaná životu na vsi počátku 20. století, která vznikla z darů občanů z Hradce Králové a okolí. Sbírka těchto cca 250 artefaktů zahrnuje předměty zařizovací, hospodářské a řemeslnické.

Pro větší pohodlí návštěvníků bude parkovací místo pro osobní automobily zajištěno nedaleko statku, a řidiče na ně navede dopravní značení.

Podrobněji o programu na www.sramkuvstatek.cz

autor: baj | zdroj: Hradecká kulturní a vzdělávací společnost
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.