Pesto z medvědího česneku

Na Zelený čtvrtek bychom měli mít na talíři něco zeleného. Obvyklý bývá špenát, na večer se dá zajít na zelené pivo, někdo si koupí fazolky nebo si dá brokolici. 

Mě svým zeleným receptem inspirovala kolegyně Hanka Marhanová, která moc ráda vaří.

Vybrala si zelenou potravinu, o kterou je v posledních letech čím dál větší zájem – medvědí česnek. Pokud máte svůj zdroj, můžete z něj zkusit připravit omáčku vhodnou nejen na těstoviny – pesto.

mísa čerstvého medvědího česneku

sůl

pepř

olivový olej

hrnek ořechů

„Čerstvě natrhaný medvědí česnek nakrájíme, posypeme solí, přidáme olivový olej a pepř, přidáme pořádně velký hrnek nasekaných oříšků – vlašských nebo piniových a všechno to projedeme ručním mixérem, až se vytvoří hmota, kterou můžeme použít úplně na cokoliv. Dáme do skleničky, uchováváme v ledničce a vydrží nám až do podzimu,“ usmívá se Hanka.

Když říká, že se dá použít na cokoliv, má pravdu. Já si dávám pesto rozhodně hlavně na těstoviny, ale Hanka se nebojí ani namazat si ho na chleba nebo přidat lžičku k jakémukoli salátu, a vy můžete vyzkoušet i jakoukoli vlastní kombinaci.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.