Pěstování levandule - velmi voňavý koníček!

4. září 2014

Co se vám vybaví, když se řekne levandule? Jemně fialové opojně vonící lány ve francouzském kraji Provence nebo babiččin prádelník? Obojí je správně.

Tahle středomořská dřevina se k nám dostala někdy v 16. století, přiváželi si ji cestující šlechtici a posléze se rozšířila i do venkovských zahrádek.

Krásné levandulové záhony jsou vidění například v Klapém na Litoměřicku - u květinářky ing. Simony Břečkové.

„Levandule je u nás v podstatě rozplevelená rostlina... Měla by být na hodně slunném místě ve velmi lehké, vápenité půdě. Pokud někdo takovou zem nemá, může si pomoct tím, že pod levanduli nasype písek a dá pod ní kamínky,“ doporučuje Simona Břečková.

Levandule by se neměla často zalévat – lepší je jí prolít vodou a pak nechat doschnout. Jde o nenáročnou rostlinu, lidé ale často chybují v tom, jak jí řezají. „Lidé dělají největší chybu, že často stříhají až do starého dřeva. Pak si myslí, že jim uschla, ale ona jen neměla z čeho obrazit,“ vysvětluje zahradnice.

Pěstování levandule opravdu není složité – rostlina sama nevyžaduje nějaké rozmazlování. Jen jedna rada na závěr - radši si kupte rostlinku už zapěstovanou, pěstování od semínka je přece jen náročnější.

Spustit audio